Spill og lek

Glemt passord?

Koncept: Bingo

BINGO SKOLCHATT.png

Har du penn og bingoark klart? Det er tid for bingo i Nordisk skolechatt! I dette konseptet er det elevene som får komme på spørsmålene i jakten på gevinsten, det vil si bingo! De får bli kjente med de skandinaviske språkenes spørreord og øve på å stille egne spørsmål, alt som en del av en morsom lek!

Slik fungerer det:

• Målet er å få bingo. Det får man om man kan krysse av fire på rad (loddrett, vannrett eller diagonalt). Hvis man vil gjøre det vanskeligere kan man ha som ambisjon om å fylle hele kortet.
  • Elevene får ett bingokort hver. I rutene på kortet finnes ulike påstander og her gjelder det for elevene å finne andre elever i chatten som matche påstandene gjennom å spørre! Finner de noen som matcher noe av det som står i rutene, skriver de den elevens navn i ruten sammen med den påstanden som stemte overens med det de spurte om. Deretter krysser de så av i ruten.
  • For eksempel om det står ”Har en hund” i ruten, kan ruten krysses av når eleven har pratet med en elev som har en hund. Da kan eleven notere ned den andre elevens navn i ruten og senere krysse av. Elevene skal selv komme på spørsmål for å finne ut av om noe av det som står i rutene  stemmer overens med deres chatt-kamerat.

Forbered det slik:

• Skriv ut bingokortene og del ut ett kort til hver elev. Det kan være fint å skrive ut noen ekstra i tilfelle noen rekker å fylle ut hele bingokortet før chatten tar slutt.
  • Gå gjennom bingokortet og reglene sammen. Diskuter hvordan man kan finne ut av om personen man chatter med matcher det som står på kortet. Diskuter gjerne hvordan man behandler hverandre i chatten – at man skal møte hverandre med respekt og at man bytter på med sin chatt-kamerat til  å stille hverandre spørsmål.
  • Det kan være fint å gå gjennom spørreord på de skandinaviske språkene. Hjelp med dette kan du finne her
  • Mer om hvordan en skolechatt foregår kan du lese her.

Det her trenger elevene:

• Et utskrevet bingokort

• Bingo-konseptet er utviklet for trening i nabospråk på svensk, dansk og norsk. Derfor finnes bingo-kortene tilgjengelige på svensk, dansk, bokmål og nynorsk

• Penner