Spill og lek

Likestilling

Bild jämställdhet.png

Hva? Nordisk skolechat - temachatten Likestilling

Hvem? Hele Norden. 7.-9. klasse (8.–10. klasse i Norge og på Island)

Når? 15/9 kl. 12.00-13.00 (CET)

I september er det fokus på likestilling i Nordisk skolechat! I chatten dukker det opp spørsmål som oppfordrer elevene til å reflektere over hvordan kjønnsnormer påvirker livene deres. I og med chatten handler om et komplekst tema, er det bra å forberede elevene på diskusjonen gjennom å snakke om temaet i klassen før chatten. Dere kan med fordel gjennomføre aktiviteten "Rammene" for å sette i gang tankene om hvordan normer påvirker både verdiene og hverdagen vår.

Meld på klassen din her.

Innloggingsinformasjon å dele med elevene finner du under "min konto". Alle elevene dine kan bruke samme innloggingsinformasjon.

Nettvett
Før skolechatten er det også lurt å snakke med elevene om oppførsel på nettet. Se tips her

Om konseptet temachatten
Om Nordisk skolechat

Spørsmål

For deg som vil forberede klassen din litt ekstra, kan dere tjuvstarte med å se på spørsmålene her:

1. Kom sammen på tre ting som man vanligvis omtaler som typisk mannlige
  2. Kom sammen på tre ting som man vanligvis omtaler som typisk kvinnelige
  3. Kan dere komme med eksempler på kjendiser eller fiktive karakterer som bryter med kjønnsnormene?
  4. Når er kjønnsnormer et problem?
  5. Hvilke forestillinger om mannlig/kvinnelig ville du ha endret? Hvorfor?
  6. Finnes det forestillinger om mannlig/kvinnelig du ikke vil endre? Hvorfor?
  7. Gjelder de samme kjønnsnormene i dag som da besteforeldrene deres var små?
  8. Kan dere komme på tre tegn på at samfunnet ikke er likestilt?
  9. Hva bør man endre på for at samfunnet skal bli mer likestilt?
  10. Hva betyr likestilling for deg?
  11. Har du noen gang blitt behandlet annerledes fordi at du er jente/gutt?
  12. På hvilke måte finnes det ulike forventninger til gutter og jenter i samfunnet?
  13. "Kvinnelig" og "mannlig" kan beskrives som rammer. Vi er oppdratt til å holde oss innenfor de – men hva skjer om vi går utenfor?
  14. Tenk deg at du skulle ha endret deg til en gutt om du er jente og til en jente hvis du er gutt. Hva er de største fordelene? Og ulempene?
  15. På hvilke måte påvirker forestillingene våre og ulike forventinger til gutter og jenter hverdagen på skolen?

Ramarna