Spill og lek

Oppgaver

Lærerveiledning: Lille Nord

INTRODUKSJON

Temaet Lille Nord er en samling av kjente tegnefilmer og sanger for de yngste elevene i skolen. Oppgavene til materialet er enkle og kan lett brukes i klassen. Elevene vil blant annet oppleve de danske klassikerene Vitello og Aben Osvald, den svenske klassikeren Alfons Åberg, samt forfatteren av den norske nasjonalsangen, Bjørnstjerne Bjørnson.

FORMÅL

Formålet med temaet Lille Nord er at elever i de yngste klassetrinnene stifter bekjentskap med nabospråkene dansk, norsk og svensk på en enkel og relevant måte. Elevene får mulighet til å se, lytte og synge med på nabospråkene. Temaet kan med fordel anvendes i samarbeid med musikkfaget.

TEMAETS OPPBYGNING

Lille Nord består av korte tegnefilmer, barnesanger og et dikt med oppgaver til. Man kan, hvis det gir mening for elevgruppa, bruke undertekstene som ligger på ni nordiske språk. Man behøver ikke å arbeide med alt materialet i et tema. Norden i Skolen foreslår to forskjellige forløp, eller måter å gå gjennom materialet på: Nordiske klassikere og Nordisk lyrikk. Du kan som lærer velge et av forløpene eller velge fritt mellom materialet i temaet. Alt etter hva som er mest relevant for klassen.

Forløp 1: 'Nordiske klassikere'

• Velg den svenske tegnefilmen «Alfons Åberg», den danske tegnefilmen «Vitello graver et hul» og den norske tegnefilmen «Olavs første skitur». Alle karakterene har den samme naive og nysgjerrige forholdet til verden omkring dem. Med disse tre tegnefilmene kommer elevene rundt om i hele Skandinavia på kort tid og får stoff til en videre samtale om forskjeller og likheter mellom landene.

Forløp 2: 'Nordisk lyrikk'

• Velg det norske diktet «Treet», den svenske sangen «Vem kan segla förutan vind» og den danske sangen «Sørøversangen». Dikt og sanger er et godt utgangspunkt for en lekende og enkel innfallsvinkel til de forskjellige språkene, og ut fra dem ha en samtale i klassen om likheter og forskjeller mellom språkene. Kjenner man andre nordiske barnesanger er det en god idé å ta dem inn i denne oppgaven. Finn eventuelt ytterligere inspirasjon i temaet «Norden synger».

OPPGAVER OG LYDORDBOK

Alt enkeltmaterialet har én oppgavetype tilknyttet. I oppgavene er det både fokus på språk, kultur og tekstanalyse.

I tekstene ligger det en integrert lydordbok, hvor elevene kan velge å benytte hjelpen. Ved å trykke på ordene, som er oransje, åpnes en boks hvor man kan høre ordene og se oversettelsen på bokmål, nynorsk, dansk og svensk.

Logg inn for å lese mer

Utgiver: Norden i Skolen