Spill og lek

Oppgaver

Norden synger (lærervejledning)

INTRODUKTION

Kender du Mester Jakob? Har du nogensinde leget Bjørnen sover? De fleste i Norden ville svare ja. Sangene er en del af den fællesnordiske sangskat.

Norden synger er en samling af traditionelle børnesange for de mindste klasser og et sæt nye sange for de lidt ældre elever. Børnesangene gør det sjovt for dig og din klasse at møde og udforske nabosprogene dansk, norsk og svensk i indskolingen på en enkel og lettilgængelig måde. De nye sange er desuden udviklet til at igangsætte kreative processer og kan fungere som melodiunderlag for hjemmelavede sangtekster.

FORMÅL

Formålet med temaet Norden synger er, at eleverne gennem sang, leg og musik bliver introduceret for nabosprogene dansk, norsk og svensk når de lytter, leger og synger med på sangene. Hver sang har tilhørende opgaver med fokus på sprog, tekstarbejde eller billedkunst. Sangene er en god mulighed for at synge på nogle af de sprog, man ellers ikke kender i den alder, og eleverne kan gennem musik og kreative processer reflektere over, hvad Norden er for dem.

TEMAETS OPBYGNING

Alle børnesangene i Norden synger er indspillet med klaver, så eleverne kan synge med. En PDF-fil med noder og tekst er tilgængelig for dig, som ønsker at spille et instrument. Ikke alle materialer i temaet skal nødvendigvis inddrages. Norden i Skolen foreslår tre forskellige forløb: Nordiske sanglege, Fagtesange og Kom med det gror i Nord. Du kan som lærer vælge et af forløbene eller skifte frit mellem materialet i temaet, alt efter hvad der er mest relevant for din klasse.

Forløb 1: Nordiske sanglege

• Vælg sangene Bro, bro, brille; Bjørnen soverEn elefant kom marcherende og Se min kjole. Alle sange har tilhørende lege, hvor alle i klassen kan være med i en rundkreds. Bjørnen sover findes på syv sprog og de andre tre findes på nabosprogene dansk, norsk og svensk. Opgaverne lægger op til analytisk arbejde og sammenligninger mellem sprogene. I flere af sangene kan eleverne prøve at sætte andre ord ind og digte videre selv.

Forløb 2: Fagtesange

• Vælg sangene Tommelfinger, Lille Peter Edderkop og Hjulene på bussen som alle tre indeholder fagter. I dette forløb kan eleverne ud over skandinavisk også prøve at synge på grønlandsk, finsk, islandsk og færøsk. På nogle af sprogene vil eleverne finde bekendte ord, som kan åbne deres opfattelse af disse sprog.

Forløb 3: Kom med det gror i Nord

• Vælg sangene Kom med det gror i Nord, Nordlys og Nordens dybe blå. Syng sangene og brug dem som grundlag for dialog om, hvad Norden er og betyder for eleverne. Dette forløb kan med fordel kombineres med de kreative aktiviteter sangskrivning og hurtigskrivning af sang som findes under vores aktivitetsforslag.

OPGAVER OG LYDORDBOG

Alle enkeltmaterialer har en tilhørende opgavekategori, som både opfordrer til selvstændigt arbejde og gruppearbejde. I opgaverne er der fokus på sprog, kultur og tekstanalyse.

I teksterne ligger der en integreret lydordbog. Ved at trykke på ordene, som er orange, åbnes en boks, hvor man kan høre ordene og se oversættelsen på dansk, svensk, bokmål og nynorsk.

Logg inn for å lese mer

Utgiver: Norden i Skolen