Spill og lek

Glemt passord?

Oppgaven er nå levert

Oppgaver

Kjærlighet og vennskap (lærerveiledning)

INTRODUKSJON
Temaet Kjærlighet og vennskap setter fokus på møtet mellom større barn, følelsene deres og grenseområdet mellom vennskap og kjærlighet i 10-12-årsalderen. Hvordan føles det å bli forelska? Hvordan håndterer man sjalusi? Og hvordan kan man uttrykke vennskap?

Kjærlighet og vennskap omhandler følelser som oppstår mellom bestevenner, den første kjærligheten og det å være ny i en gruppe. Temaet inneholder undervisningsmateriale på nabospråkene dansk, norsk og svensk, samt finsk.

FORMÅL
Formålet med temaet Kjærlighet og vennskap er at elevene blir introdusert til forskjellige følelser og erfaringer knyttet til vennskapsrelasjoner og kjærlighet. Elevene får muligheten til å diskutere emner som vennskap, kjærlighet, sjalusi, misforståelser, hva som er rett og galt samt reaksjonsmønstre. I temaet møter elevene nabospråkene dansk, norsk og svensk i skrevet og talt form, og temaet gir dessuten muligheten til å lytte til talt finsk språk. Temaet vil i sin helhet bidra til å styrke elevenes nabospråksforståelse og utvide forståelsen deres for hvordan følelser kan forandres, utvikles eller forsvinne.

TEMAETS OPPBYGNING
Kjærlighet og vennskap består av fem kortfilmer med undertekster og tilhørende nedskrevet dialog samt utdrag av to noveller. Man behøver ikke å arbeide med alt stoffet i temaet. Norden i Skolen foreslår tre forskjellige forløp (måter å gå gjennom stoffet på): Den første kjærligheten, De vanskelige følelsene eller Den gode læreren – den gode klassen. Du kan som lærer velge én av måtene å gå gjennom stoffet på eller velge fritt mellom materialer i temaet, alt etter hva som er mest relevant for klassen din.

Forløp 1: 'Den første kjærligheten'

• Velg den norske novellen «Espen elsker Elin» og den finske kortfilmen «Sirkka». Materialet handler om den første kriblingen i magen når man blir forelska for første gang. I de tilknyttede oppgavene skal elevene øve seg på å uttrykke seg skriftlig og muntlig, samt få mer kunnskap om Finland.

Forløp 2: 'De vanskelige følelsene'

• Velg den danske filmen «Musen», den svenske kortfilmen «Alltid på en tisdag» og den norske kortfilmen «Houdinis hund». Materialet har fokus på tette vennskap, sjalusi, hva som er greit og ikke greit i en vennskapsrelasjon, og hvordan vi styrer handlingene våre. Materialet og de tilknyttede oppgavene gir et godt utgangspunkt for nabosprogsundervisningen i klassen.

Forløp 3: 'Den gode læreren – den gode klassen'

• Velg den finske kortfilmen «Open yllätys» og den svenske novellen «Ny i klassen». Materialet fokuserer på elevenes vennskap til læreren deres, samt vennskapet til hverandre i et klassefellesskap. De tilknyttede oppgavene åpner opp for refleksjon over hva en god lærer og en god klasse er. Materialet gir en fin mulighet til å lytte til talt finsk og styrker elevenes grunnleggende kulturforståelse.
Logg inn for å lese mer

Utgiver: Norden i Skolen