Spill og lek

Oppgaver

Nordiske fortællinger (lærervejledning)

INTRODUKTION

Temaet Nordiske fortællinger sætter fokus på det nordiske folkeeventyr – fortalt fra generation til generation. Den mundtligt overleverede fortælling blev især i 1800-tallet indsamlet og nedskrevet i forskellig grad i hele Norden. Eksempler på store indsamlere af folkeeventyr er i Danmark Evald Tang Kristensen, i Norge Asbjørnsen og Moe og i Finland Elias Lönnrot. Du kender måske til folkeeventyr som 'Askeladden som kappåt med trollet' eller 'Kalevala'? I temaet Nordiske fortællinger kan man læse, lytte og se eksempler på spændende nordiske eventyr.

FORMÅL

Formålet med temaet Nordiske fortællinger er at bevidstgøre og levendegøre den nordiske fortælletradition og øge elevernes forståelse for fortællekunst. Temaet har hovedsageligt fokus på folkeeventyr fra Danmark, Sverige og Norge. Kulturelt ligger eventyrene tæt op ad hinanden, hvilket gør det interessant at fundere over, hvordan Norden så ud i folkeeventyrenes storhedstid. I temaet møder eleverne nabosprogene både i skrevet og talt form. Alle teksterne er oplæst på originalsprog med supplerende tekst på dansk, svensk, bokmål og grønlandsk. Temaet vil i sin helhed bidrage til at styrke elevernes nabosprogforståelse og udvide deres nordiske kulturforståelse.

TEMAETS OPBYGNING

Nordiske fortællinger indeholder otte folkeeventyr og en samisk animationsfilm. Man behøver ikke at arbejde med alle materialer i temaet. Norden i Skolen foreslår tre forskellige forløb: Fire forskellige fortællinger, Asbjørnsen og Moe og Pølsen på næsen. Du kan som lærer vælge et af forløbene eller vælge frit mellem materialer i temaet, alt efter hvad som er mest relevant for din klasse.

Forløb 1: 'Fire forskellige fortællinger'

• Vælg det svenske eventyr 'Kung Lindorm och kung Trana', det danske eventyr 'Padden' og det norske eventyr 'Lurvehætte', samt den samiske animationsfilm 'Den magiske tid'. Forløbet har fokus på fortællinger fra fire forskellige områder, som gør det oplagt at lede efter fællestræk i fortælletradition og indhold.

Forløb 2: 'Asbjørnsen og Moe'

• Vælg de norske eventyr 'Den syvende far i huset', 'Pjaltehætte' og 'Herremandsbruden'. Alle eventyr er indsamlet af Asbjørnsen og Moe, som har haft stor indflydelse på udviklingen af det norske sprog. De havde fokus på et enkelt sprog, men bevarede den oprindelige fortællestil. Asbjørnsen og Moe er ikoniske for Norge, og det giver en konkret norsk kulturel læring at arbejde med dem som personer.

Forløb 3: 'Pølsen på næsen'

• Vælg Charles Perraults eventyr 'Pølsen på næsen eller de tre ønsker'. Eventyret ligger i fire versioner. En primær-version med dansk tekst og oplæsning, samt tre videoklip med genfortælling på dansk, norsk og svensk af tre unge fra de tre skandinaviske lande. Der ligger ikke opgaver til disse fire, men de kan med fordel bruges til at lytte til sproglige variationer og få en auditiv nabosprogsoplevelse.

OPGAVER OG LYDORDBOG

Alle enkeltmaterialer har én opgavetype tilknyttet, som både lægger op til selvstændigt arbejde og gruppearbejde. I opgaverne er der fokus på både sprog, kultur og traditionelle analyseopgaver.

I teksterne ligger der en integreret lydordbog, hvor eleverne kan vælge at benytte hjælpen. Ved at trykke på ordene, som er orange, åbnes en boks, hvor man kan høre ordene og se oversættelsen på bokmål, dansk, nynorsk og svensk.

Logg inn for å lese mer

Utgiver: Norden i Skolen