Tekst
Video
Spill og lek
Konkurranse
Lydinnspilling
Oppgave
Faglitteratur
Lærerveiledning

Glemt passord?

 

Læringsmål

{{learningObjectiv.description}}

Oppgaven er nå levert

{{assignment.Index}} {{assignment.Type}}

Kommentar

Oppgaver

{{assignment.Comment}}

Pølsen på Næsen eller De tre Ønsker

bread-coffee-wurst-breakfest-7789.jpg
Lydavspilling

Der var en gang en kone, som boede med sin mand i en lille hytte ude i skoven. De var fattige, og skovhuggeren arbejdede hårdt hver dag med at fælde træer, hugge ved og sælge det til folk, som manglede brænde.


En dag da manden var i skoven og konen alene i hytten, bankede det døren. Da konen åbnede, stod der en kvinde udenfor. Hun var klædt i smukke klæder og var så fin, så skovhuggerkonen næsten ikke troede sine egne øjne.


Kvinden spurgte, om hun kunne låne en stor gryde. Hendes datter skulle giftes, og de havde ikke nok store gryder.


Konen gik ind og fandt sin største gryde og gav den til kvinden.


Nogle dage efter kom kvinden tilbage med gryden. ”Fordi du lånte mig din gryde, vil jeg opfylde tre ønsker for dig”, sagde kvinden – og så forsvandt hun lige så pludseligt som hun var kommet.
Tre ønsker! Konen kunne ikke tro sit held! Nu kunne de blive rige, bo i et stort smukt hus, hendes mand behøvede ikke at slide og slæbe, de kunne få masser af lækker mad hver dag!


Lækker mad.. Konen kom i tanke en pølse, hun havde smagt engang. Den havde været så lækker og smagfuld, at konens tænder løb i vand.


”Åh gid jeg havde den pølse her” sagde hunog vips, aldrigsnart havde hun udtalt ordene, før pølsen lå lækker og velduftende bordet foran hende.


Hovsa – det var ikke meningen at bruge et ønske en pølse, men siden den nuher, skulle manden sandelig smage den sammen med hende.


Hun gjorde fint rent, satte blomster bordet, dækkede bordet og lagde pølsen et fad.
Da manden kom hjem og så pølsen, spurgte han forundret hvor den dog kom fra, og konen fortalte ham alt, hvad der var hændt.


”Du fik tre ønsker – og så bruger du det ene en pølse!!! Du godeste, hvor dum kan man være. Du kunne have ønsket en hel bondegård med svin og køer! Jeg ville ønske at pølsen sad din næse!


Og vips – aldrigsnart havde manden udtalt ordene, før pølsen sad konens næse.
Åh nej dog! Det var jo ikke meningen, sagde manden. Han prøvede at hive pølsen af, men konen skreg, at det gjorde ondt. Han hentede en kniv i skuffen, mensnart han prøvede at skære, skreg konen endnu vildere.


Hvad skulle de gøre? Manden indså, at lige meget hvor store rigdomme de ønskede sig, kunne de ikke glæde sig over dem, hvis konen resten af livet skulle rundt med en pølse næsen.
Så tung om hjertet sagde han: ”Jeg ville ønske at pølsen ikke sad din næse længere.” Og vips – var alting som før.

Logg inn for å lese mer

Forfatter: Charles Perrault

Gjenfortalt av: Annemarie Krarup

Utgiver: Norden i Skolen

Produksjonsår: 2015

Illustratør/Foto: Pexel.com