Spill og lek
Lydinnspilling
Oppgave
Lærerveiledning

Nordiske språk – hvorfor det?

I skolenes læreplaner står det at eleven skal stifte bekjentskap med de nordiske nabospråkene. Hvorfor det? Hvorfor er nabospråk viktig? Det finnes mange sterke argumenter, og her er noen av dem:

undefined

1. Svensk, norsk og dansk er språk som er veldig like. Hvis du kan ett av disse, trenger du ikke anstrenge deg spesielt mye for å forstå de andre. Da er det nok med noen timers øvelse. Sammenlign det med hvor vanskelig det er å lære andre språk. Engelsk, fransk, spansk... det tar flere års språkstudier før du kan gjøre deg forstått.

2. Idéen med det nordiske språkfellesskapet er at du kan snakke ditt morsmål eller nasjonalspråk - og samtidig  være forståelig for andre, som selv snakker sitt eget morsmål/nasjonalspråk. Du trenger med andre ord ikke å lære deg å snakke de andre skandinaviske språkene. Det er nok at du lærer å forstå dem. Alle mennesker uttrykker seg mye mer nyansert på sitt eget morsmål enn på et språk som de har lært seg senere i livet.

3. Det er over tjue millioner mennesker som snakker og forstår et skandinavisk språk. Muligens kommer du til å reise, studere eller arbeide i et annet nordisk land i framtida. Da vil du få god bruk for det nordiske språkfellesskapet. Å forstå andre skandinaviske språk åpner med andre ord opp omverdenen.

4. Norden er vårt nærområde, vår hjemmearena. Det beriker oss å lære mer om våre nærmeste naboer - og da er språket en viktig nøkkel. Å interessere seg for andre språk i Norden, slik som finsk, islandsk, færøysk, grønlandsk og samisk, tar man heller ikke skade av. Du trenger selvfølgelig ikke lære deg disse språkene, men du kan lære deg noe om dem!

Forfatter: Fredrik Harstad

Utgivelsesår: 2012