Spill og lek

Guten og sanninga

870180.bilde.1327546532.n.jpg
Lydavspilling

Ein gut var forelska i sanninga.
- Er det sant? Er det verkeleg sant? spurde han fleire gonger om dagen. Han måtte alltid vere sikker at han var der sanninga var, han kunne ikkje vere utan henne.
Men dei som gjekk i klassen hans, sa: - Kva skal du med henne?
Og så måtte guten forklare at han likte henne så godt, betre enn alle andre.
Ingen - verken i klassen eller i gata der han budde - likte guten betre enn sanninga. Derfor heldt han seg alltid med henne og gjorde berre det som han var heilt sikker var rett. Han var aldri med epleslang. Han stal seg aldri inn fotballkampar. Han lurte seg aldri til å kikke jentene i dusjen. Og aldri, aldri var han med å gøyme lesebrillene til læraren.
- Greitt nok, sa dei andre.
Men mora blei bekymra for han, ho spurde:  - Kven skal du kino med?
    For sanninga likte ikkje film. Og ikkje musikk, så guten kom aldri konsert heller. Songar om kjærleik var verst, meinte sanninga. Ingen ting var verre enn lovnader om evig truskap. Ho trudde ikkje slikt. Stå og synge ut i lause lufta! Ikkje bøker eingong - trykte med store, svarte bokstavar - hadde ho tru .
Det enda med at det som sanninga ikkje likte, det likte ikkje guten heller. Slik er det ofte med kjærastpar, dei begynner å like og mislike det same. Og det viset blei det med guten og sanninga òg. Dei fortsette å halde i lag, og å mislike filmar om kamelar som græt, songar om somrar med berre sol, og forteljingar om storebrør som alltid spanderer. Sanninga kjende seg utrygg slikt, ho likte det ikkje. Ho likte mest ingen ting.
Og ingen likte guten.
Han blei tynn, for han kunne ikkje ete anna enn gulrøter.
Han blei trist, for han og mora kom så langt ifrå kvarandre.
Og han blei heilt utan venner avdi han alltid måtte seie det som sant var: "Den kjolen er altfor trong!" Eller han sa: "Kor stygt du er klipt, den frisøren må du aldri meir til!"
Kvite løgner heldt guten for svarte. Å be om tilgiving hos han var nyttelaust. Tilgiving gav han aldri. Han ville ha sanninga frå første stund, elles kunne det berre vere.
Han blei trist.
trist at han dødde.
Men ingen kom i gravferda. Berre sanninga, og ho styrte med alt. Så ingen ting kunne seiast, det kunne knapt nok spelast. Syngje måtte dei i alle fall ikkje!
På gutens gravstein stod det inga helsing. Berre to datoar: ein for fødsel og ein for død. Fødd var jo guten, det nekta ikkje sanninga for. Og død var han òg, det såg alle.
Men namn var der ikkje gravsteinen, det passa sanninga . For det som skulle ha vore mellom dei to årstala - eit levd liv - hadde guten hatt det? Hadde han dét, om sanninga skal seiast?

Logg inn for å lese mer

Forfatter: Erna Osland

Utgivelsesår: 2005

Utgiver: Det Norske Samlaget

Innspilt av: Erna Osland

Visste du at...

Erna Osland er en meget alsidig forfatter? Hun har bla. skrevet alt fra fagbøger om fiskeopdræt til tegneserie om Ivar Aasen.

Oppgaver

• 1Språk- og kulturforståelse

To og to:

• Les teksten. Stopp tre ganger underveis for å oppsummere hva dere har lest.
    • Lag et skjema hvir dere deler inn ord i disse tre kategorisne:

- Ord dere kan fra før.
    - Ord som dere ikke er helt sikre på hva betyr.
    - Ord som dere ikke kan,

• Slå opp ordene dere ikke kan (minst ti).

• 2Inn i teksten

To og to:

• Hva trenger man utover mat, drikke, luft og søvn for å ha et godt liv? Bli enige om en liste med ti punkter som inneholder det dere mener gjør livet verdt å leve.
    • Hvad mere har man brug for end mad og drikke, luft og søvn, for at kunne have et godt liv?

Plenum:

• Del det dere har kommet frem til med de andre i klassen.
    • Lag en liste med fem punkter for "Det gode liv".

• 3Ned i teksten

Alene:

• Finn eksempler i teksten og lag en oversikt over alt som gutten må unngå for å holde seg til sannheten.
    • Gutten kunne ikke gå på kino, lese romaner eller høre på musikk. Hva av det som gutten ble nødt til å unngå i livet ville du ha savnet mest? Skriv en kort tekst hvor du begrunner valget ditt.
    • Gå tilbake til listen med de ti punktene med ingredienser for et godt liv. Er det noe du vil tilføye etter å ha lest teksten?
    • I teksten fremstår sannheten som en person. Hva kalles dette språlige virkemiddelet?

• 4Ut av teksten

To og to:

• Hvordan tror dere at sannheten ser ut?
    • Skriv en personskildring av sannheten slik som hun fremstår i historien.

"Han aad og drak, var aldrig glad
    Hans Støvlehæle gik han skæve.
    Han ingen Ting bestille gad.
    Til sidst han gad ej heller leve."

• Sånn høres den norske forfatteren Johan Herman Wessels gravskrift om seg selv ut. Lag en passende gravskrift til gutten i teksten. Gravskriften skal følge samme mønster som Wessels.
    • Tegn en tegning av gravstøtten der dere skriver inn gravskriften.