Spill og lek

Glemt passord?

Oppgaven er nå levert

Oppgaver

Løgn og sandhed (lærervejledning)

INTRODUKTION

Temaet Løgn og sandhed sætter fokus på dilemmaet mellem rigtigt og forkert – hvad som er løgn, og hvad som er sandhed. Løgn og sandhed er et modsætningspar, men er løgnen altid det modsatte af sandheden? Er sandheden situationsbestemt, eller findes der en objektiv sandhed?

Løgn og sandhed indeholder en udvalgt blanding af undervisningsmaterialer, som behandler etiske og moralske dilemmaer i gråzonen mellem hvad, der er sandt og falskt. I eventyret ’Kejserens nye klæder’ af H.C. Andersen er det kun en lille dreng, der tør råbe sandheden, når alle andre har accepteret en løgn. Hvis tilstrækkeligt med mennesker tror på noget, betyder det så at det er sandt?

Temaet danner rammen om en refleksion over, hvordan mennesker forholder sig til sandheden.

FORMÅL

Formålet med temaet Løgn og sandhed er at belyse gråzonen mellem løgn og sandhed i vores liv. Eleverne udfordres til at reflektere over, hvad der er rigtigt og forkert gennem de mange problemstillinger, som præsenteres i materialet. I temaet møder eleverne nabosprogene dansk, norsk og svensk i skrevet og talt form. Alle teksterne er indlæst på lokalsprog, så den auditive del / den lokale sprogtone bliver koblet til elevernes oplevelse. Eleverne bliver opmærksomme på ligheder og forskelle mellem nabosprogene gennem trafiklysmetoden i opgaver til materialet. Temaet vil i sin helhed bidrage til at styrke elevernes nabosprogsforståelse og udvide deres forståelse af, hvad sandhed er.

TEMAETS OPBYGNING

Løgn og sandhed består af kortfilm, en musikvideo, uddrag af romaner, eventyr, noveller og en fagtekst. Man behøver ikke at arbejde med alle materialer i temaet. Norden i Skolen foreslår tre forløb: 'Bedrag', 'Sandheden er ilde hørt' og 'Dit sande jeg'. Du kan som lærer vælge et af forløbene eller vælge frit mellem materialerne i temaet, alt efter hvad som er mest relevant for din klasse.

Forløb 1: 'Bedrag'

• Vælg den svenske kortfilm ’Mini’, det danske eventyret ’Kejserens nye klæder’ og den norske kortfilm ’Et plagieringseventyr’, som alle har fokus på løgn og bedrag. De tilknyttede opgaver udfordrer elevernes tanker om rigtigt og forkert. Forløbet lægger op til en diskussion af, hvorvidt vejen til succes kan gå udover sandheden.

Forløb 2: 'Sandheden er ilde hørt'

• Vælg det norske romanuddrag 'Fuglen', den nynorske novelle 'Guten og sanninga' og den norske fagtekst 'Sannheter om løgn'. De tilknyttede opgaver belyser blandt andet forskellige grader af løgn og dets konsekvenser. Forløbet er et godt udgangspunkt til en samtale i klassen om gråzonen og det etiske dilemma, der opstår mellem løgn og sandhed.

Forløb 3: 'Dit sande jeg'

• Vælg den danske musikvideo 'Dyret i spejlet', den svenske tekst 'Sagan om den fule Manfred', den finske kortfilm 'Lyveprinsesse' og det dansk-norske digt 'Smeden og Bageren'. Forløbet fokuserer på dilemmaet i, hvordan vi forvalter sandheden. De tilknyttede opgaver inviterer eleverne til at reflektere over, hvem de er – hvad er deres sande jeg, og hvem vil de være?

OPGAVER OG LYDORDBOG

Alle enkeltmaterialer har fire opgavetyper tilknyttet, som ikke nødvendigvis er skarpt delt op, men skal ses som en vejledende inddeling:

• Sprog og kulturforståelse (Fokus på sproget og kulturen)
  • Ind i teksten (Orienteringsdel)
  • Ned i teksten (Analysedel)
  • Ud af teksten (Perspektiveringsdel)

I teksterne ligger der en integreret lydordbog, hvor eleverne kan vælge at benytte hjælpen. Ved at trykke på ordene, som er orange, åbnes en boks, hvor man kan høre ordene og se oversættelsen på dansk, bokmål, nynorsk og svensk.

Logg inn for å lese mer

Utgiver: Norden i Skolen