Spill og lek

Regissør: Julie Andem

Produsent: NRK

Produksjonsår: 2015-17

Illustratør/Foto: Norges grunnlov 17. mai 1814 (Wikipedia.org)

Pedagogiske konsulenter: Trine Ferdinand og Dorte Haraldsted

Grunnloven_1814_plktr_05878.jpg

Oppgaver

• 1Mål

Dere kan lære å

• lese og analysere en tale
    • forstå bakgrunnen for Norges grunnlov og nasjonaldag
    • formulere deres egne verdier
    • bli bevisst på sammenhengen mellom tradisjoner og identitet
    • skrive et manifest
  • 2Før

Se bilde av Norges grunnlov til høyre på denne sida.

Fakta: I 400 år var Norge og Danmark en del av samme riksfellesskap, og de ble kalt tvillingrikene. Først i 1814 ble Norge et selvstendig land og fikk sin egen frie grunnlov. Den blir feiret 17. maj, som er grunnlovsdag og Norges nasjonaldag. Denne dagen har alle fri. Nordmennene tar på seg nasjonaldrakter og feirer nasjonaldagen deres med opptog, is og pølser. Nordmenn i utlandet møtes ofte og feirer denne dagen sammen f.eks. på Skansen i Stockholm og med opptog gjennem København.

Den norske grunnlova er skrevet på dansk, som var skriftspråket i Norge i 1814. I årenes løp har grunnlova blitt revidert, men språket er holdt til attenhundretalls-dansk. Det er høyst usedvanlig at en grunnlov ikke er skrevet på landets offisielle språk, men det skyldes kanskje at nordmennene på slutten av 1800-tallet fikk to skriftspråk, nynorsk og bokmål.

• Hvordan feirer dere 17. mai?
    • Søk etter bilder/videoer av Norges nasjonaldag. Samsvarer dette med hvordan dere selv tenker på nasjonaldagen?
    • Kan merkedager som 17. mai styrke fellesskapsfølelsen i et land?
  • 3Under

Oppgaver til klippet

• Hvordan kan man se at klippet er fra Norges nasjonaldag?
    • Hvilke tradisjoner hører vi om i klippet?
    • Eva, Chris og Sana går med bunad som er en nasjonaldrakt som viser hvor slekta deres stammer fra. Hvorfor tror du jentene går med bunad, og er det av samme årsak?

Oppgaver til talen som tekst

• Skriv om talen til deres egen dialekt/talemåte. Del talen opp mellom dere, så en gruppe elever oversetter et mindre avsnitt hver. Skriv gjerne i et felles elektronisk dokument, f.eks. i Google Docs.
    • Hver gruppe velger én som framfører avsnittet av talen på eget språk for klassen.

Svar nå på spørsmålene nedenfor

• Hva har de unge frihet til?
    • Hva har de unge ansvar for?
    • Hvilken rolle spiller Facebook i talen?
    • Hvordan gjør talen grunnlova aktuell for unge?
    • Hvilke verdier bygger den norske grunnlova på?
    • Hva menes med «Mennesker trenger mennesker»?
    • Hva er talens budskap?
    • Er dere enige i budskapet?
  • 4Etter

Som det framgår av talen er det opp til de unge å avgjøre hvilke verdier som skal råde i framtida.

• Lag en felles idémyldring og noter de verdiene dere mener blir viktige i framtida.
    • Skriv et manifest som er en erklæring der dere setter ord på de verdiene dere syns samfunnet bør bygge på i framtida.