Spill og lek
Lærerveiledning

Oppgaven er nå levert

Oppgaver

SKAM 7: De fleste nordmenn er rasister!

Logg inn for å lese mer

Regissør: Julie Andem

Produsent: NRK

Produksjonsår: 2015-17

Pedagogiske konsulenter: Trine Ferdinand og Dorte Haraldsted

Oppgaver

• 1Mål

Dere kan lære å

• lese en dialog fra SKAM og se den ut ifra deres egen virkelighet
    • forstå betydningen til ordene hijab, Imam, rasist og homofob
    • diskutere tankegangen bak rasisme og fordommer
    • kommunisere med andre i Norden på SKAM-bloggen
  • 2Før

Sana og Isak snakker i klippet om noen begreper som det er viktig at dere forstår betydningen av før dere ser det.

• Finn ut av hva begrepene hijab, imam, rasist og homofob betyr. Bruk internett.
  • 3Under

Se klippet og les tekst-dialogen

• Les dialogen. Del den opp i flere deler og fordel dem mellom dere i klassen. Skriv om dialogen til slik dere selv snakker.
    • Framfør den «oversatte» dialogen som leseteater foran klassen.

Svar nå på sprørsmålene nedenfor

• Hvordan opplever Sana det å være muslimsk jente i Norge?
    • Hva er, ifølge henholdsvis Sana og Isak, likhetene og forskjellene mellom å være en muslimsk jente og en homofil gutt?
    • Hva svarer Isak når Sana sier «at de fleste nordmenn er rasister»?
    • Hvorfor mener Isak at det ikke er merkelig at mange nordmenn er redde for muslimer?
    • Hvorfor mener Isak at mange er redde for å spørre muslimer om noe?
    • Hvorfor mener Isak at det er viktig at Sana svarer på dumme (rasistiske) spørsmål?
    • Hva syns Sana om det Isak sier? Hva syns dere?
    • Hvorfor syns Sana at Isak høres ut som en imam?
    • Hvad tænker dere om det Isak sier: «Så fort du begynner å lete etter hat, så finner du det. Når du finner hat, begynner du å hate selv.»? Kjenner dere andre eksempler på denne logikken, f.eks. fra deres eget liv?
    • Hvordan er Isaks reaksjon på at Sana tror at Isak har bllitt overfalt fordi han er homofil? Hva er forskjellene på hans reaksjon og Sanas reaksjon på å bli utvist fra russebuss-gruppa?
    • Hva kan årsakene være til at de reagerer forskjellig?
  • 4Etter

På SKAM-bloggen kan seerne skrive kommentarer til de enkelte klippene. Det er det veldig mange som har gjort, da det er så mye å snakke sammen om om SKAM. De fleste skriver på norsk, men det er også folk fra andre nordiske land. Dere skal nå inn og lese og kommentere på noen av kommentarene.

Fakta: Skam ble første gang vist som et nettdrama i «real-time» på bloggen. Det vil si at korte klipp (små episoder som er adskilt av dato og tid med gul skrift) ble vist på SKAM-bloggen på det tidspunktet de foregår i serien. På bloggen kan man dessuten lese hovedpersonenes kommunikasjon med vennene på Instagram og Messenger, som ellers ikke er en del av serien. SKAM er på den måten en banebrytende ungdomsserie.

Gå sammen to og to

• Gå inn på bloggen og les noen av kommentarene til klippet: http://skam.p3.no/2017/06/02/fakker-over-vennene-sine/#comments. Det er veldig mange kommentarer, så start gjerne forskjellige steder i tråden.
    • Finn en kommentar som dere syns er spesielt interessant, provoserende eller har en annerledes vinkel på saken.
    • Skriv et svar til kommentaren hvor dere uttrykker synet deres på saken.
    • Presenter kommentaren og deres svar for resten av klassen.
    • Er Sanas opplevelser av å bli rasistisk behandlet relevant for unge muslimske kvinner i landet deres? Kom med eksempler.
    • Hva vet dere om muslimske kvinners situasjon i andre deler av verden?