Spill og lek

Oppgaven er nå levert

Oppgaver

Akvarium

Klassetrinn: 8.-10. klasse Fag: Norsk (bokmål) Læringsfokus: Språkforståelse - muntlig (DK, NO, SV) Tema: Vennskap Emne: Dansk Type: Video

Forfatter: Lasse Volfing Jacobsen

Regissør: Lars Drost Hundebøll

Skuespillere: Einar Gensø, Morten Rose

Produksjonsår: 2012

Produsent: Lasse Volfing Jacobsen

Oppgaver

• 1Språk- og kulturforståelse

Formålet er å skjerpe oppmerksomheten på dansk talespråk. Det er ikke så mye dialog i filmen, så gå i dybden i filmens replikker og lytt intensivt til det som blir sagt -og hvordan det sies.

Gruppe:

• Se filmen og lytt til språket.
    • Lytt til den danske språkmelodien, og hør etter om dere kan høre noe "støt". Prøv å etterlikne melodi og støt.
    • Hvilke danske ord synes dere er spesielt interessante/vanskelige/merkverdige?
    • Prøv å uttale lydene og diskuter hvorfor de er interessante/vanskelige/merkverdige - hvor ligger de i munnen sammenliknet med ditt eget språk?
    • Se filmen og stopp den underveis når det er behov for det for å diskuere følgende spørsmål:
      • Hvordan høres konsonantene d og g ut? -Finn eksempler på ord i teksten med d og g og prøv å etterlikne dansk uttale.
      • Finn eksempler på verb og substantiv i replikkene, og hør etter hvordan endelsene uttales.
  • 2Inn i filmen

To og to:

• Hva betyr venner for deg?
    • Hvordan tror du det ville vært å ikke ha noen venner?
    • Tror du det er mulig å være venn med et dyr?
    • Kan det være fordeler med å være venn med et dyr i stedet for et menneske? Hvilke?
    • Skriv fem ord som beskriver følelsene dere får når dere ser filmen.
    • Sammenlikn ordene deres med andres fem ord. Er de like? Hvorfor? Hvorfor ikke?
  • 3Ned i filmen

Alene:

Fiskebloggen

• Forestill deg at du er Frederik, fyren fra Akvariesenteret. Skriv et blogginnlegg hos dagens besøk hos Sten.
    • Forestill deg at du er en barnebokforfatter og skal skrive et eventyr om Sten. Før du går i gang kan det være en god idé å tenke over følgende spørsmål:

1. Hvordan pleier eventyr å være bygd opp?

2. Skal eventyret ha et budskap?

3. Synes du at eventyret ditt skal ha en moral?

4. Hvordan kan man beskrive Sten, hjemmet hans og livet han lever for et barn?

• 4Ut av filmen

To og to:

Det ser ut som om Sten lever et veldig innelukket og ensomt liv.

• Hvordan tror dere Stens liv ser ut et år etter filmens slutt? (Skriv i tre minutter).
    • Les beskrivelsen deres høyt for hverandre.
    • Er beskrivelsene deres forskjellige? Hvordan og hvorfor?

Flere forsøk viser at dyr kan øke menneskers trivsel og helse. Det er vanlig å bruke hunder og hester som terapi, og på mange sykehjem er det hunder og katter som de gamle kan passe på.

• Søk på nettet etter artikler som beskriver hvordan dyr kan brukes for at mennesker skal få det bedre.
    • Velg en artikkel som dere synes er spesielt interessant.
    • Skriv et kort referat av den.
    • Sett dere sammen med andre i klassen og fortell dem om artikkelen deres.

Alene

• Lag en argumenterende tekst ut fra det dere har lest i artiklene:

1. Skriv en for-og-imot-liste over hva som er bra, og hva som er mindre bra med å bruke dyr som venner.

2. Velg deretter om du vil være for eller imot.

3. Skriv et leserbrev eller et debattinnlegg hvor du argumenterer for det du mener.