Spill og lek

Oppgaven er nå levert

Oppgaver

Hvilken er vilken?

I denne øvelsen får elevene sjansen til å øve på de skandinaviske spørreordene på en leken måte. Grunnprinsippet går ut på at elevene sammen i for eksempel par eller gruppe skal kunne sette sammen riktig spørreord med riktig språk.

Slik fungerer det:

1) Begynn med å laste ned vår ferdige PDF-fil  med spørreord på dansk, bokmål, nynorsk og svensk. Alle grupper får hvert sitt utskrevne papir, og får etter dette noen minutter på å lese igjennom og øve på spørsmålene.

Du kan med fordel også gå gjennom ordene med hele klassen, og øve på å uttale dem samt finne på enklere spørsmål dere kan oversette sammen (hvor bor du, hvor mange søsken har du...).

2) Nå skal tabellen klippes i biter - ett spørreord skal finnes på hver pappirbit. Spar på bitene der selve  språket synes og bland sammen resten av pappirbitene. Elevene skal etter dette bygge opp tabellen på nytt.

Øvelsen kan også utføres sammen med hele klassen ved å eksempelvis skrive ned ordene på A4-papir og rekonstruere tabellen på en vegg i klasserommet.

Delta deretter gjerne i en fremtidens skolechatt og briljer med deres nye kunnskaper!

Logg inn for å lese mer

Formål

Elevene lærer seg de skandinaviske spørreordene og kan notere forskjeller og likheter i staving og uttalelse.

Forberedelse

Gå gjennom spørreordene i plenum før elevene begynner å samle sammen papirbitene. La gjerne elvene komme på enkle spørsmål og gå gjennom hvordan disse skal oversettes på de ulike skandinaviske språkene: eksempelvis "hvor bor du?", "hvor gammel er du?", osv.

Materiale

- Utskrevne ordtabeller til klassen:
   Spørreord-PDF

- Saks