Spel og leik

Kviskreleiken

hviskeleg.png

Skildring

I aktiviteten Kviskreleik øver elevane lytte- og snakkeferdigheitene sine i nabospråka dansk, norsk og svensk på ein gøyal og uhøgtidleg måte. Gjennom den velkjende kviskreleiken skal elevane vidareformidle eit nabospråksord eller ei setning ved å kviskre til ein klassekamerat og deretter sjå om ordet blir formidla i si rette form gjennom heile klassen. Denne aktiviteten fremjar elevane si munnlege deltaking i nabospråksundervisninga og gir både ei språkleg og visuell tilnærming til nye nabospråksord på dansk, norsk og svensk.

AKTIVITET

1. Elevane står på ei rekkje og kikkar framover.
  2. Den bakarste eleven får eit ord på nabospråket av læraren og finn på ei rørsle til ordet.
  3. Eleven prikkar den neste i rekkja, som då snur seg, og eleven viser rørsla éin gong og kviskrar ordet på nabospråket.
  4. Den andre eleven gir så ordet og rørsla vidare framover i rekkja.
  5. Den siste eleven framfører ordet for den første, som sjekkar om ordet og rørsla er dei same som dei byrja som.

Denmark on Apple iOS 11.3

Sweden on Apple iOS 11.3

Norway on Apple iOS 11.3

Svømme i havet, bygge hule, jeg kan godt lide at løbe på skøjter, at ride, at tegne, at flyve, gå på månen, danse til den lyse morgen, være til fødselsdag.”

Simma i havet, bygga koja, jag gillar att åka skridskor, åka skidor, spela data-spel, spela fotboll, att rida, att flyga, äta glass, surfa på höga vågor, födelsedagskalas med jordgubbstårta.

Svømme i havet, bygge hule, jeg liker å gå på skøyter, spise is, hei på deg, du er grei, jeg kan snakke norsk, bursdagsfest med godteri.”

ANDRE VARIASJONAR

• Øvinga kan startast med å berre kviskre ord og seinare leggje til ei rørsle.
  • Etter kvart kan elevane prøve å hugse heile setningar og uttrykk.

Aktiviteten Kviskreleiken er ein del av prosjektet Jeg heter det jag hedder.

Logg inn for å lesa meir

Mål

• å styrkje elevane si munnlege deltaking og språkforståing i nabospråka dansk, norsk og svensk

Førebuing

• Læraren vel diverse ord og setningar på nabospråket.

• Finn ev. inspirasjon i ordbanken i oppgåveteksten eller bruk Norden i Skolens lydordbog

Matriale

Bilete