Kine Aune
{{learningObjectiv.description}}
{{assignment.Comment}}
INTRODUKTION
Temaet Nordiske fortællinger sætter fokus på det nordiske folkeeventyr – fortalt fra generation til generation. Den mundtligt overleverede fortælling blev især i 1800-tallet indsamlet og nedskrevet i forskellig grad i hele Norden. Eksempler på store indsamlere af folkeeventyr er i Danmark Evald Tang Kristensen, i Norge Asbjørnsen og Moe og i Finland Elias Lönnrot. Du kender måske til folkeeventyr som 'Askeladden som kappåt med trollet' eller 'Kalevala'? I temaet Nordiske fortællinger kan man læse, lytte og se eksempler på spændende nordiske eventyr.
FORMÅL
Formålet med temaet Nordiske fortællinger er at bevidstgøre og levendegøre den nordiske fortælletradition og øge elevernes forståelse for fortællekunst. Temaet har hovedsageligt fokus på folkeeventyr fra Danmark, Sverige og Norge. Kulturelt ligger eventyrene tæt op ad hinanden, hvilket gør det interessant at fundere over, hvordan Norden så ud i folkeeventyrenes storhedstid. I temaet møder eleverne nabosprogene både i skrevet og talt form. Alle teksterne er oplæst på originalsprog med supplerende tekst på dansk, svensk, bokmål og grønlandsk. Temaet vil i sin helhed bidrage til at styrke elevernes nabosprogforståelse og udvide deres nordiske kulturforståelse.
TEMAETS OPBYGNING
Nordiske fortællinger indeholder otte folkeeventyr og en samisk animationsfilm. Man behøver ikke at arbejde med alle materialer i temaet. Norden i Skolen foreslår tre forskellige forløb: Fire forskellige fortællinger, Asbjørnsen og Moe og Pølsen på næsen. Du kan som lærer vælge et af forløbene eller vælge frit mellem materialer i temaet, alt efter hvad som er mest relevant for din klasse.
Forløb 1: 'Fire forskellige fortællinger'
Forløb 2: 'Asbjørnsen og Moe'
Forløb 3: 'Pølsen på næsen'
OPGAVER OG LYDORDBOG
Alle enkeltmaterialer har én opgavetype tilknyttet, som både lægger op til selvstændigt arbejde og gruppearbejde. I opgaverne er der fokus på både sprog, kultur og traditionelle analyseopgaver.
I teksterne ligger der en integreret lydordbog, hvor eleverne kan vælge at benytte hjælpen. Ved at trykke på ordene, som er orange, åbnes en boks, hvor man kan høre ordene og se oversættelsen på bokmål, dansk, nynorsk og svensk.