Teaksta

Find forskelle mellem nabosprog

aktivitet skillnader.jpg

Beskrivelse

I denne aktivitet arbejder eleverne induktivt med at formulere grafiske forskelle mellem nabosprog (aktiviteten fungerer bedst med dansk, norsk og svensk) med afsæt i parallelsproglige varedeklarationer. Aktiviteten kan eventuelt forberedes ved at eleverne på forhånd læser teksterne på Norden i skolen om deres nabosprog, så det har en smule forhåndsviden.

Aktivitet

Eleverne får udleveret en eller flere varedeklarationer på deres eget sprog og deres nabosprog. I grupper formulerer de flest mulige regler for, hvordan sprogene adskiller sig fra hinanden i stavning. Har eleverne på forhånd læst tekster om deres nabosprog, kan man lade dem komme med et par bud på regler, før de går i gang med at arbejde med teksterne.

Efter ca. 20 minutter melder grupperne deres bud på regler ind, som diskuteres og kvalificeres i fællesskab. Klassen noterer deres regler i et fælles dokument, som læreren efterfølgende fjerner elevernes redigeringsrettigheder til, så eleverne kan se det, men ikke længere redigere.

Efterprøv elevernes bud på sproglige regler ved en senere lejlighed med aktivitetsforslaget ‘Trafiklysmetoden’. Holder hypoteserne vand?

Logge sisa lohkat eambbo

Čálli: Anne Sofie Skemt Hjuler