Teaksta
Video
Spealat ja stoahkan
Gilvu
Jietnabádden
Bargobihttá
Oahpaheaddjebagadus

Næste skolechat

04. čakčamánu 2019

Nordisk Skolechat

 – för grundskolan och gymnasiet!

 

Nordisk Skolchat är ett banbrytande och roligt sätt att träffa andra nordiska skolelever på – samtidigt som det ger en unik möjlighet att träna rösten och öronen för att förstå melodier, likheter och skillnader mellan grannspråken danska, norska och svenska.

 

SÅ HÄR FUNGERAR NORDISK SKOLCHATT

Skolchatten är en rotationschatt, som ger elever möjlighet att prata med andra elever i Norden i en slumpmässig ordning. På skärmen kommer det finnas två chattfönster – man kan se sig själv i det ena och en slumpmässigt utvald nordisk elev i det andra. Alla skolelever i Norden kan vara med - gratis! Det kräver endast att man vågar pröva sig fram på danska, norska eller svenska.

 

Våra koncept – gör lärandet till en lek!

Vi har utvecklat tre olika koncept till Nordisk skolchatt för att optimera leken utan att spara på lärandet. Klicka på koncepten för att läsa mer om dem:

 

1) GEO-Jakten – Utmanar elevernas skandinaviska och geografiska kunskaper. Leken går på tid, så det gäller att vara snabb!

2) Kändis-leken – Taget från det populära sällskapspelet, där man har en papperslapp i pannan och ska gissa vem man själv är. Leken går på tid, så det gäller att vara snabb!

3) Frågetimmen – Låt eleverna styra samtalsämnet! Frågetimmen ger chansen att prata om vad som helst med en jämnårig elev i ett annat nordiskt land.

 

Tekniska krav

  • Använd Firefox eller Google Chrome som browsers (Safari på Ipads).
  • Dator eller surfplatta (iOS 11 eller nyare uppdatering) med kamera/webcam och mikrofon.
  • Registrera en profil som lärare på Norden i Skolan.
  • Vi rekommenderar att eleverna använder headsets.
  • Testa om allt går igenom till skolchatten i god tid överst till höger på denna sida (lokala brandväggar m.m. kan skapa tekniska utmaningar).
  • Smartphones kan tyvärr inte användas.

 

GOTT UPPFÖRANDE - GODA UPPLEVELSER

Nordisk Skolchat ska skapa goda upplevelser och nya bekanta – inte motsatsen. Norden i Skolan ställer därför krav att alla elever behandlar varandra med respekt och pratar respektfullt med varandra. Vi rekommenderar att man i klassen har en grundlig diskussion om bra beteende på nätet (webetik) innan man sätter igång med Nordisk Skolchat. Prata t.ex. med dina elever om att de inte bara representerar sig själva när de pratar med elever från andra nordiska länder, utan att de också är ambassadörer för hela sin skola, ort och land.Anmälningsfunktion

Om en elev uppför sig olämpligt under chattillfället kan man anmäla denne genom att klicka på ”anmäl” och även skriva en kort bakgrund till anmälan. Då blockeras den anmälda eleven och ett e-postmeddelande skickas till elevens lärare om att eleven blivit blockerad från skolchatten. Observera att e-postmeddelandet skickas till den e-post som läraren registrerat på Norden i Skolan. I e-postmeddelandet medföljer även 5 bilder från chattscenariot som tas automatiskt i samband med att anmälan görs.

 

Om läraren bedömer att eleven kan återgå till chatten klickar han eller hon på ”unblock user” och eleven kan logga in på chatten igen. Observera att websidan kan behövas uppdateras för att inloggningen ska fungera.

 

Skolchatten ordnas på bestämda datum, så håll utkik på anmälningssidan och FACEBOOK för nästa chattrunda!