Teaksta

Bargobihttá lea dál addojuvvon

Kommentárat

Bargobihttát

SKAM 7: De fleste nordmenn er rasister!

Logge sisa lohkat eambbo

Regisevra: Julie Andem

Buvttadeaddji: NRK

Buvttadanjahki: 2015-17

Pedagogalaš bagadallit: Trine Ferdinand og Dorte Haraldsted

Doaimmat

• 1Mål
  • 2Før

Sana og Isak taler i klippet om nogle begreber, som det er vigtigt, I forstår betydningen af, inden I ser det.

• Find betydningen af begreberne hijab, Iman, racist og homofob. Brug internettet.
  • 3Under

Se klippet og læs tekst-dialogen

• Oversæt tekst-dialogen til jeres sprog. Del teksten op i mindre dele, så en gruppe elever oversætter et mindre afsnit hver. Skriv gerne i et fælles online dokument fx i Google Docs.
    • Lav samtidig en gloseliste med de norske ord, som er nødvendige for at forstå teksten. Brug evt. Google Translate.
    • Fremfør den oversatte dialog som læseteater foran klassen.

Svar nu på nedenstående spørgsmål

• Hvordan oplever Sana det at være muslimsk pige i Norge?
    • Hvad er, ifølge henholdsvis Sana og Isak, ligheder og forskellene mellem at være en muslimsk pige og en homoseksuel fyr?
    • Hvad svarer Isak, da Sana siger “at de fleste nordmenn er rasister”?
    • Hvorfor, mener Isak, at det ikke er underligt, at mange nordmænd er bange for muslimer?
    • Hvorfor, mener Isak, at mange er bange for at spørge muslimer om noget?
    • Hvorfor, mener Isak, at det er vigtigt, at Sana svarer på dumme (racistiske) spørgsmål?
    • Hvad synes Sana mon om det, Isak siger? Hvad synes I?
    • Hvorfor synes Sana, at Isak lyder som en Imam?
    • Hvad tænker I om det, Isak siger: “Så fort du begynner å lete etter hat, så finner du det. Når du finner hat, begynner du å hate selv.”? Kender I andre eksempler på denne logik fx fra jeres eget liv?
    • Hvordan er Isaks reaktion på, at Sana tror, at Isak er blevet overfaldet, fordi han er homoseksuel? Hvordan adskiller hans reaktion sig fra Sanas reaktion på at være blevet udvist af russebus-gruppen?
    • Hvad kan årsagerne være til, at de reagerer forskelligt?
  • 4Efter

På SKAM-bloggen kan seerne skrive kommentarer til de enkelte klip. Det er der rigtig mange, der har gjort, da der er så meget at tale sammen om i SKAM. De fleste skriver på norsk, men der er også folk fra andre nordiske lande. I skal nu ind og læse og kommentere på nogle af kommentarerne.

Fakta: Skam blev første gang vist som et netdrama i “real-time” på bloggen. Det vil sige, at korte klip (webisoder, som er adskilt af dato og tid med gul skrift) blev vist på SKAM-bloggen på det tidspunkt, hvor de foregår i serien. På bloggen kan man desuden læse hovedpersonens kommunikation med vennerne på Instagram og Messenger, som ellers ikke er en del af selve serien. SKAM er på den måde en banebrydende ungdomsserie.

Gå sammen to og to.

• Gå ind på bloggen og læs nogle af kommentarerne til klippet: http://skam.p3.no/2017/06/02/fakker-over-vennene-sine/#comments. Der er rigtig mange kommentarer, så start gerne forskellige steder i tråden.
    • Find en kommentar, som I synes er særlig interessant, provokerende eller har en anderledes vinkel på sagen.
    • Skriv et svar til kommentaren, hvor I udtrykker jeres syn på sagen. I kan sagtens skrive på jeres eget sprog.
    • Præsenter kommentaren og jeres svar for resten af klassen.
    • Er Sanas oplevelser af at blive racistisk behandlet relevant for unge muslimske kvinder i jeres land? Kom med eksempler.
    • Hvad ved I om muslimske kvinders situation i andre dele af verden?