Spel och lekar

Pedagogiska konsulenter : Niels Vinther

Uppgifter

• 1Opgave 1

I skal nu være lærer for jeres klassekammerater og udvikle en metode til at gennemgå et udsnit af lektien (Rigsfællesskabets historie- del 1) med klassen.

• Sæt jer sammen i grupper og vælg et klip fra dokumentarudsendelsen af en varighed på højst 6 minutter.
    • Diskuter hvordan I kan udvikle undervisningsmateriale om udsendelsen til klassen.

I har ca. 45 minutter til at forberede materialet, mens opgaven skal kunne løses af jeres elever på ca. 15 minutter.

• Hver gruppe præsenterer sin idé.
    • Klassen stemmer om det bedste forslag.
    • Klassen arbejder nu lektien igennem efter metoden.
    • Alle mødes i plenum, og der er fælles opsamling enten styret af jeres lærer eller af jeres gruppe.
  • 2Opgave 2
    • Hvornår ankom skandinaverne første gang til Grønland?
    • Begyndelsen til Danmarks mere systematiske kolonisering af Grønland sættes til år 1721. Men hvad skete der i dette år?
    • Hvor stor var den grønlandske befolkning i 1721?
    • Hvad betyder ordet «inuit»?
    • Giv en uddybende forklaring på, hvad et ”landsråd” er.
  • 3Opgave 3
    • Forklar på uddybende vis, hvad der kan forstås ved begrebet ”Rigsfællesskab”?
    • Redegør for begrebet merkantilisme og overvej, hvilken rolle merkantilisme har spillet i dansk-nordisk kolonihistorie? Brug leksika og grundbøger til at besvare opgaven.
    • Vurder, argumenter og diskuter om rigsfællesskabet har været en fordel for Danmark?
    • Vurder, argumenter og diskuter om der stadig er grundlag for et rigsfællesskab?