Spel och lekar

Familie (lærervejledning)

Årskurs: 4.-6. klass Skolämne: Svenska Tema: Familj Typ: Lärarhandledning

INTRODUKTION

Det siges, at man vælger sine venner men ikke sin familie, men er det virkeligt sådan det er? Temaet Familie behandler tematikker omkring familierelationer og inviterer eleverne til at fundere over, hvad de mener en familie er, og hvad en god forælder er.

Familie indeholder materiale fra Danmark, Norge og Sverige, hvilket tager eleverne rundt i Skandinavien på kort tid og giver stof til en videre snak om forskelle og ligheder mellem landene. Eleverne stifter desuden bekendtskab med to store nordiske forfattere: H.C. Andersen og Ulf Stark.

FORMÅL

Formålet med temaet Familie er, at eleverne reflekterer over familierelationer, samt at de stifter bekendtskab med nabosprogene dansk, norsk og svensk. Til alle materialer er der arbejdsopgaver, som åbner op for at arbejde med blandt andet personkarakteristik, miljø og filmkomposition.

I temaet møder eleverne nabosprogene dansk, norsk og svensk i skrevet og talt form, og temaet giver mulighed for at arbejde med nabosprogene med visuel støtte. Temaet vil i sin helhed bidrage til at styrke elevernes nabosprogsforståelse og udvide deres forståelse for, hvad familie kan betyde i vores liv.

TEMAETS OPBYGNING

Familie består af tre kortfilm og to tekster. Man behøver ikke at arbejde med alle materialer i temaet. Norden i Skolen foreslår to forløb: 'Familie du vælger’ og ’Familie du har’. Du kan som lærer vælge at arbejde med forløbet eller vælge frit mellem materialerne i temaet, alt efter hvad som er mest relevant for din klasse.

Forløb 1: ’Familie du vælger’

• Vælg den danske kortfilm ’Weekendfar’, den norske kortfilm ’Superhelter har ikke leggetid’ og den svenske tekst ’Kan du vissla Johanna’ af Ulf Stark. Materialet fokuserer på forskellige familiekonstellationer og hvad det er, som gør en familie til en familie. I de tilknyttede opgaverne vil eleverne desuden arbejde konkret med forskelle og ligheder mellem dansk, norsk og svensk.

Forløb 2: ’Familie du har’

• Vælg den danske kortfilm ’Mor byttes’ og den ældre danske tekst ’Den lille pige med svovlstikkerne’ af H.C. Andersen. Materialet giver en fin mulighed for at arbejde med udviklingen af det danske sprog, og de tilknyttede opgaver åbner op for en refleksion over familiens betydning i vores liv.

OPGAVER OG LYDORDBOG

Alle enkeltmaterialer har én opgavetype tilknyttet, som både lægger op til selvstændigt arbejde og gruppearbejde. I opgaverne er der fokus på både sprog, kultur og traditionelle analyseopgaver.

I teksterne ligger der en integreret lydordbog, hvor eleverne kan vælge at benytte hjælpen. Ved at trykke på ordene, som er orange, åbnes en boks, hvor man kan høre ordene og se oversættelsen på bokmål, dansk, nynorsk og svensk.

Logga in för att se mer