Spel och lekar

Inlärningsmål

Uppgiften har delats ut

Uppgifter

Kærlighed og venskab (lærervejledning)

Årskurs: 4.-6. klass Typ: Lärarhandledning Skolämne: Svenska Tema: Kärlek och vänskap

INTRODUKTION
Temaet Kærlighed og venskab sætter fokus på mødet mellem større børn, deres følelser og grænseområdet mellem venskab og kærlighed i 10-12 års-alderen. Hvordan føles det at blive forelsket? Hvordan håndterer man jalousi? Og hvordan kan man udtrykke venskab?

Kærlighed og venskab behandler følelser, der opstår mellem bedste venner, den første kærlighed og det at være ny i en gruppe. Temaet indeholder undervisningsmateriale på nabosprogene dansk, norsk og svensk, samt finsk.

FORMÅL
Formålet med temaet Kærlighed og venskab er, at eleverne bliver introduceret for forskellige følelser og erfaringer knyttet til venskabsrelationer og kærlighed. Eleverne får mulighed for at diskutere emner som venskab, kærlighed, jalousi, misforståelser, hvad som er rigtigt og forkert samt reaktionsmønstre. I temaet møder eleverne nabosprogene dansk, norsk og svensk i skrevet og talt form, og temaet giver desuden mulighed for at lytte til talt finsk sprog. Temaet vil i sin helhed bidrage til at styrke elevernes nabosprogsforståelse og udvide deres forståelse for, hvordan følelser kan forandres, udvikles eller slukkes.

TEMAETS OPBYGNING
Kærlighed og venskab består af fem kortfilm med undertekster og tilhørende nedskrevet dialog samt uddrag af to noveller. Man behøver ikke at arbejde med alle materialer i temaet. Norden i Skolen foreslår tre forskellige forløb: Den første kærlighed, De svære følelser eller Den gode lærer – den gode klasse. Du kan som lærer vælge et af forløbene eller vælge frit mellem materialer i temaet, alt efter hvad som er mest relevant for din klasse.

Forløb 1: 'Den første kærlighed'

• Vælg den norske novelle 'Espen elsker Elin' og den finske kortfilm 'Sirkka'. Materialet behandler den første spirende fornemmelse i maven, når man bliver forelsket første gang. I de tilknyttede opgaver vil eleverne øve sig på at udtrykke sig skriftligt og mundtligt, samt få mere kundskab om Finland.

Forløb 2: 'De svære følelser'

• Vælg den danske film 'Musen', den svenske kortfilm 'Alltid på en tisdag' og den norske kortfilm 'Houdinis hund'. Materialet har fokus på tætte venskaber, jalousi, hvad som er ok og ikke ok i en venskabsrelation, og hvordan vi styrer vores handlinger. Materialet og de tilknyttede opgaver giver et godt udgangspunkt for nabosprogsundervisningen i klassen.

Forløb 3: 'Den gode lærer – den gode klasse'

• Vælg den finske kortfilm 'Open yllätys' og den svenske novelle 'Ny i klassen'. Materialet fokuserer på elevernes venskab til deres lærer, samt deres venskab til hinanden i et klassefællesskab. De tilknyttede opgaver åbner op for refleksion over, hvad en god lærer er, og hvad som gør en god klasse. Materialet giver en fin mulighed for at lytte til talt finsk og styrker grundlæggende elevernes kulturforståelse.

OPGAVER OG LYDORDBOG
Alle enkeltmaterialer har én opgavetype tilknyttet, som både lægger op til selvstændigt arbejde og gruppearbejde. I opgaverne er der fokus på både sprog, kultur og traditionelle analyseopgaver.

I teksterne ligger der en integreret lydordbog, hvor eleverne kan vælge at benytte hjælpen. Ved at trykke på ordene, som er orange, åbnes en boks, hvor man kan høre ordene og se oversættelsen på bokmål, dansk, nynorsk og svensk.

Logga in för att se mer

Utgivare: Norden i Skolen