Spel och lekar

Uppgiften har delats ut

Uppgifter

Overgangsdilemma (lærervejledning)

Årskurs: 7.-10. klass Skolämne: Svenska Tema: Övergångsdilemma Typ: Lärarhandledning

INTRODUKTION

Barn – ung – voksen – gammel! Livet er fyldt med overgange fra et stadie til et andet. Alle overgange åbner op for et dilemma. Temaet overgangsdilemma handler om retning, valg og konsekvens og om de nye følelser, udfordringer og refleksioner, som opstår i forbindelse med at blive voksen.

En overgang er i sin natur forbundet med forandring: en indre forandring hos individet eller en ydre forandring av den verden, individet både former og formes af. I temaet overgangsdilemma forsøger unge at finde, mærke og være tro mod sig selv i relation til den verden, de er en del af.

FORMÅL

Formålet med temaet overgangsdilemma er at eleverne introduceres for forskellige følelser, erfaringer og begreber, som berører forandringer i livssituationer og identitet i forbindelse med at vokse op. Eleverne får mulighed for at diskutere det ansvar, som ofte følger med, når man bliver voksen og at reflektere over hvilken vej i livet, de selv vil følge.

I materialet møder eleverne nabosprogene dansk, norsk og svensk samt det nordsamiske sprog. De tilhørende opgaver inviterer både til at arbejde med sprog, kultur og indhold. Eleverne får mulighed for at diskutere moralske spørgsmål, engagere sig i personanalyser og styrke sin forforståelse og tolkningsevne.

TEMAETS OPBYGNING

Overgangsdilemma består af fem nordiske kortfilm. Filmene præsenterer hver sin vinkel på temaet, men man behøver ikke at arbejde med dem alle. Som lærer kan du vælge hvilken vinkel, der er mest relevant for din klasse.

Homegrown (20 min.):

• En dansk kortfilm om tolvårige Darya, som vender tilbage til den by, hun engang blev evakueret fra på grund af en atomkatastrofe. Hun leder efter sin far, der blev tilbage i området, men indser hurtigt, at ingenting er, som det plejer, ikke engang hendes egen far. Hvis Darya vil blive der med ham, må hun glemme sit tidligere liv og tilpasse sig den nye verden.

Sportegn (10 min.):

• En norsk kortfilm om tolvårige Selma, der er på sommerferie med sin familie ved deres gamle hus ude i skoven. Hun er jaloux på sin lillebror, fordi han får mere opmærksomhed af deres mor, og hun bilder ham ind, at alle skovens dyr er farlige og er ude efter ham. Hun vågner en dag og indser, at hendes lillebror er forsvundet ud i skoven. Filmen skildrer mystikken i livet gennem et barns øjne og en ung pige, der er på vej til at blive voksen.

Rå (30 min.):

• En svensk kortfilm om 16-årige Linn, der endelig får lov at deltage i årets elgjagt med sin far. Hun kender reglerne og terrænet, de befinder sig i, men sættes konstant på prøve af de andre ældre mænd på jagtholdet. En fejlvurdering forvandler hendes stolthed til skam, og Linn begiver sig ensom ud i vildmarken.

Sámi Bojá (9 min.)

• Sámi Bojá (samerdreng) er en samisk kortfilm fra Nordnorge om drengen Mikkel, som har ansvaret for familiens rensdyrflok. Han har kontrol over den vigtige opgave, men i hans indre er der kaos. Filmen skildrer en dreng i overgangen mellem ung og voksen samt det ansvar, voksenlivet fører med sig.

Prio ett – förändra världen (16 min.):

• En svensk dokumentarfilm lavet af unge for unge. I filmen præsenterer unge skåninger sine syn på, hvordan de kan forandre verden på forskellige måder. Filmen åbner op for diskussion om ideologier, identitet og det at være ung og ville noget i livet.

OPGAVER OG LYDORDBOG

Alt enkeltmateriale har fire typer af tilhørende arbejdsopgaver, som ikke nødvendigvis er delt skarpt op, men som kan give en vejledende inddeling:

• Sprog og kulturforståelse (fokus på sproget og kulturen)
  • Ind i teksten (orienteringsdel)
  • Ned i teksten (analysedel)
  • Ud af teksten (perspektivdel)
Logga in för att se mer