Spel och lekar

Venskab (lærervejledning)

Årskurs: 7.-10. klass Skolämne: Svenska Tema: Vänskap Typ: Lärarhandledning

INTRODUKTION

”At berøve livet venskabet er som at berøve jorden solen” skrev den romerske tænkeren Cicero i år 30 f.Kr. Temaet Venskab sætter fokus på, hvilken betydning venskab har for mennesker. Hvad vil det sige at være venner? Hvad behøver man egentlig venner til? Hvad er et godt venskab?

Venskab indeholder undervisningsmateriale på nabosprogene dansk, norsk og svensk, som behandler temaer om venskab og relationer mellem mennesker. Mennesker er sociale væsener, som behøver nogen at holde af og nogen, som holder af en, for at trives godt. Venskab danner rammen om en refleksion over venskabets rolle i menneskers liv.

FORMÅL

Formålet med temaet Venskab er, at eleverne bliver introduceret for forskellige følelser og erfaringer tilknyttet venskabsrelationer. Eleverne opfordres til at reflektere over og diskutere, hvilket ansvar vi som mennesker har i forhold til venner og andre mennesker. I temaet møder eleverne nabosprogene dansk, norsk og svensk i skrevet og talt form. Temaet vil i sin helhed bidrage til at styrke elevernes nabosprogsforståelse og udvide deres forståelse for menneskers betydning for hinanden.

TEMAETS OPBYGNING

Venskab består af kortfilm med undertekster og tilhørende nedskrevet dialog samt uddrag af romaner og noveller med oplæsning. Man behøver ikke at arbejde med alle materialer i temaet. Norden i Skolen foreslår to forskellige forløb; Ven eller fjende eller Venskab og ansvar. Du kan som lærer vælge et af forløbene eller vælge frit mellem materialer i temaet, alt efter hvad som er mest relevant for din klasse.

Forløb 1: ’Ven eller fjende´

• Vælg den norske kortfilm ’To mot en’, den danske novelle ’Veninder’, den svenske novelle ’Liten julnovell’ og den danske tekst ’Blå øjne’. De tilknyttede opgaver har fokus på venskab, mobning og rivalisering, og hvordan vi alle har en rolle at spille i forhold til hinanden. Hvis der findes tid, kan desuden forløb 2 kobles på.

Forløb 2: ’Venskab og ansvar´

• Vælg den danske kortfilm ’Akvarium’, den svenske novelle ’Miriam och jag och världen’ og uddraget fra den norske roman ’Ingen dager uten regn’. De tilknyttede opgaver har fokus på styrken ved at komme hinanden ved og hjælpe hinanden. Opgaverne åbner op for at reflektere over det ansvar, vi har for hinanden som venner og som medmennesker. Derudover er det relevant at se kortfilmen ’To mot en’ for et yderligere perspektiv på venskab og ansvar.

OPGAVER OG LYDORDBOG

Alle enkeltmaterialer har fire opgavetyper tilknyttet, som ikke nødvendigvis er skarpt delt op, men skal ses som en vejledende inddeling:

• Sprog og kulturforståelse (Fokus på sproget og kulturen)
  • Ind i teksten (Orienteringsdel)
  • Ned i teksten (Analysedel)
  • Ud af teksten (Perspektiveringsdel)

I teksterne ligger der en integreret lydordbog, hvor eleverne kan vælge at benytte hjælpen. Ved at trykke på ordene, som er orange, åbnes en boks, hvor man kan høre ordet og se oversættelsen på dansk, svensk, bokmål og nynorsk.

Logga in för att se mer

Pedagogiska konsulenter : Stefan Åge Hardonk Nielsen