
På Norden i skolan är det lätt att ta kontakt med andra nordiska klasser. En nordisk vänklass skapar genuina möjligheter att bekanta sig med ett annat nordiskt språk och kultur. Eleverna lär sig tillsammans med andra jämnåriga nordiska elever och kombinerar ämnesorienterad kunskap med sociala färdigheter.
Många elever upptäcker värdet av de gemensamma nordiska språken och kulturen när de själva får möjlighet att uppleva det. Det har läraren Ann Stjernqvist fått uppleva flera gånger tillsammans med sina elever.
– Det är väldigt mycket "Aha"-upplevelser, säger Ann om mötena mellan hennes elever vid Fäladsgården i Lund, Sverige och eleverna vid Nordagerskole i Ringe, Danmark.
Det hela började för flera år sedan när en klass från respektive skola sökte en vänklass på undervisningsplattformen Norden i skolan. Efter att de hittat varandra och haft kontakt en tid utvecklades först ett chattprojekt online och med tiden besökte även klasserna varandra. Nu har pionjärklasserna gått ut skolan, men lärarna håller fortfarande kontakt och samarbetet mellan skolorna fortsätter.
– Det är roligt att ha en vänklass som är så nära, säger Ann. Både lärare och elever är glada för det korta avståndet mellan skolorna trots att de befinner sig i två olika länder. Det har gjort det lätt för klasserna att besöka varandra och många elever har hittat nya vänner som de håller kontakten med även utanför skolan, några har till och med pratat om att besöka varandra på eget initiativ. Ann tycker att en vänklass är ett bra sätt för eleverna att bekanta sig med ett annat land och kultur, samtidigt som de får nya bekantskaper.
– Jag tycker att det är roligt att eleverna får se att det är ett annat land och att de blir så förvånade över hur lite de egentligen vet om det, säger Ann. Hon berättar att eleverna hade en förväntan om att det skulle vara rätt lika både miljö- och språkmässigt men att de upptäckte att det inte alltid är så lätt att kommunicera på de skandinaviska språken till en början. Genom samarbetet har hennes klass fått utmana sina språkkunskaper och även reflektera över likheter och skillnader mellan språken och länderna.
På frågan varför de sökte om en vänklass från början svarar hon:
– Varför inte? Det var rätt självklart för oss när den möjligheten dök upp. Som svensklärare är det häftigt att vi har fått bjuda hit danskar, och alla våra elever i årskurs åtta har fått träffa och prata med en dansk. Det kommer nära, det blir på riktigt.
Vänskap över språkgränser
Läraren Pauliina Olkkola vid Maunun koulu i Rusko, Finland, söker för tillfället en vänklass på Norden i skolan tillsammans med sin högstadieklass.
– Att lära känna ungdomar från ett annat land och att samarbeta med dem är ett bra sätt att bli mer internationell. Eleverna är motiverade, så det skulle vara jättekul om vi hade en vänklass, säger Pauliina
Pauliina tycker att konceptet med en vänklass är både spännande och lärorikt. Hennes elever har alla finska som modersmål men är motiverade att öva sina kunskaper i svenska, och gärna med en klass från Danmark! I och med samarbetet hoppas hon att eleverna ska se betydelsen av att kunna kommunicera med sina grannländer i väst och få större inblick i de skandinaviska språken. De hoppas också på att hitta en vänklass de kan besöka för att få bekanta sig med landets kultur och miljö på djupet.