
Norden i Skolan tar ett kliv mot mer nordisk samhörighet i skolan med en rad nytt spännande innehåll och koncept. De närmsta tre åren är späckade med allt från långfilm från Nordens alla hörn till hisnande upptäcktsfärder och en alldeles egen julkalender.
Med stöd av A.P. Möller-fonden kan Norden i Skolan vid Föreningarna Norden stolt avslöja sin nästa utbildningssatsning. Plattformen har inte bara fått ett nytt utseende, det finns nytt material och nya koncept att testa för grundskolans minsta, hela vägen upp till gymnasiet.
– Efter ett långt, fokuserat och vällyckat utvecklingsarbete tillsammans med några av Nordens duktigaste fackpersoner och samarbetspartners så står vi nu med en plattform som är mer spännande, användarvänlig och skarp än någonsin, dessutom med material till nya yrkesgrupper. Lärare och elever kan se fram emot det redan nu, säger Thomas R. Henriksen, skol-, kultur- och utbildningschef på Föreningarna Nordens Förbund.
VEM VINNER I VÅR NORDISKA JULKALENDER?
Eftersom ljudgenren bjuder in till ökad uppmärksamhet på det talade språket, så har vi medvetet inkorporerat en grannspråksdimension i dialogen.
Den första december smäller det. Då är det världspremiär för vår alldeles egna julkalender: Den stora nordiska julchallengen! Häng med på ett fartfyllt ljudäventyr där nordiska barn gör upp i en tävling om att få sin högsta julönskan uppfylld. Den rafflande kampen tar oss på en resa genom alla Nordens länder, varje land med sin särskilda julutmaning, tills bara en segrare återstår. I det här spännande äventyret går grannspråksträningen av bara farten.
– En helnordisk julkalender är något vi haft i tankarna länge. Eftersom ljudgenren bjuder in till ökad uppmärksamhet på det talade språket, så har vi medvetet inkorporerat en grannspråksdimension i dialogen. Det blir spännande att se om vi har hittat rätt balans, säger Thomas R. Henriksen.
Berättarrösten är intalad på sex språk (danska, finska, färöiska, isländska, norska och svenska) och leder lyssnaren genom avsnitten på ett bekant språk, medan huvuddialogen är en övning i skandinavisk grannspråksförståelse, på danska, norska och svenska. Till avsnitten finns ett elevhäfte som är framtaget i samarbete med Ida Geertz Jensen, lärare, huvudman för Dansklærerforeningens folkeskolesektion, och medlem av utbildningsutskottet i Foreningen Norden med lång erfarenhet av grannspråksdidaktik och digitala läromedel.
Julkalendern är skriven och producerad av Super Poul som har många års erfarenhet av att skapa engagerande innehåll för barn. Balansgången mellan flera olika språk har varit utmanande men också en källa till inspiration.
– I skrivfasen kom vi in i språkens kärna och upplevde hur det kan användas som inspiration till missförstånd och roliga scener. En av våra favoriter är nog den åländska traditionen ”lillajul”, som i några barn öron kommer att låta som en pytteliten jul, och för andra låta som en härlig julfest i färgen lila. Den förvirringen har vi broderat ut i ett fint och målande avsnitt, säger Dennis Glintborg, producent på Super Poul.
UPPTÄCK NORDENS HISTORIA
De kommande åren får ämnena historia och samhällskunskap ett jättelyft när hela 23 nya temapaket lanseras. Redan nu finns de första två temapaketen för årskurs 3–4 tillgängliga på plattformen. I temat Vikingatiden får du hänga med i vikingaskeppens kölvatten, hela vägen från Amerika i väst till Kiev-riket i öst. Du får lära dig mer om vikingarnas vardagsliv, hur och var de bodde och vad de handlade med.
Utforska okända platser och kartans vita fläckar i nästa tema: Nordiska upptäcksresenärer. Fyra upptäcktsresenärer och deras resor hamnar under luppen. Vad fick egentligen tre unga män att resa i väg i en luftballong till Nordpolen, och varför är Berings hav mellan Sibirien och Alaska uppkallat efter en dansk? Temat ger inblick i människors nyfikenhet, mod och tävlingsinstinkt.
En nordisk vinkel betyder inte att det bara är berättelser som presenterar ett harmoniskt och gemensamt förflutet. Det har också varit oroligheter, konflikter och krig mellan flera av de nordiska länderna.
– Traditionellt har nationell historia, därefter europeisk och ibland lite världshistoria stått i fokus för ämnen och teman i historieundervisningen. Men ytterst sällan har innehållet setts ur ett nordiskt perspektiv. Det är utmanande och spännande att förmedla ett ämne ur en nordisk vinkel, och samtidigt försöka göra det intressant och relevant för eleverna. Men en nordisk vinkel betyder inte att det bara är berättelser som presenterar ett harmoniskt och gemensamt förflutet. Det har också varit oroligheter, konflikter och krig mellan flera av de nordiska länderna, säger Jens Aage Poulsen, lektor vid UCL och författare till det nya historiematerialet.
Till vårterminen 2023 släpps det ännu mer material för klasser i grundskolan och gymnasiet. I historia kommer eleverna att kunna fördjupa sig i medeltida konflikter, Kalmarunionens uppgång och fall och något nyare historia med fokus på skolgång. Inom samhällskunskap kommer eleverna att kunna lära sig mer om bland annat demokrati och det nordiska välfärdssystemet – allt med tillhörande lärarhandledning och övningsuppgifter.
SE FRAM EMOT EN NY FILMUPPLEVELSE VARJE MÅNAD
Fram med popcornen, nu vankas det långfilm! Med start under vårterminen 2023 kommer Norden i Skolan varje månad att ha en nordisk långfilm tillgänglig för streaming. Filmerna är utvalda i utbildningssyfte och kommer att vara tillgängliga tillsammans med specialutvecklat undervisningsmaterial.
FÖRTROLLAS AV VARDAGENS POESI
Tillsammans med våra vänner på BUSTER filmfestival – Nordens största filmfestival för barn och unga – sätter vi Nordens elever i regissörsstolen. De närmaste åren kommer vi att producera tre långfilmer med hjälp av mellanstadieklasser från hela Norden. Varje film har ett tema, som eleverna får i uppdrag att tolka med sina filmkameror. Deras alster får sedan nytt liv hos ett professionellt filmteam som klipper den färdiga filmen. Resultatet blir inget mindre än tre nordiska samskapelsefilmer, där barn från hela Norden får upptäcka gemenskapen över landsgränserna i ett samskapande och banbrytande filmsamarbete.
År 2020 provade filmskaparen Mariella Harpelunde Jensen, programchef på BUSTER, konceptet när hon tillsammans med ett filmteam satte kameror i händerna på flera danska barn under coronanedstängningen i Danmark. Resultatet blev den kritikerrosade dokumentären Dengang Danmark Lukkede Ned (2020).
Först ut i Kryssklipp är temat ”Vardagens poesi”, där eleverna får använda filmmediet till att reflektera över sin närmiljö och vardag. Vill man vara med i första omgången är det hög tid att börja förbereda. Sista dagen att skicka in bidrag är 28 februari 2023.
EN SNYGGARE OCH BÄTTRE PLATTFORM
Det är inte bara innehållet som är nytt på Norden i Skolan, själva plattformen har fått ett lyft och blivit mer användarvänlig.
Det blir ett enormt lyft för plattformen och våra användare.
– I flera år har vi samlat in feedback och önskemål från våra användare och nu har vi äntligen fått möjligheten att förverkliga en del av dem. Det blir ett enormt lyft för plattformen och våra användare, säger Thomas R. Henriksen.
Bland uppdateringarna finns förutom ett helt nytt utseende, en del funktioner som ska underlätta för användarna. Nu blir det enklare att hitta fram till relevant material med ett nytt filtreringssystem och en meny som leder en rätt. Dessutom går det att spara material i egenkurerade listor, så att man från sin profil enkelt kan hitta tillbaka till sitt favoritmaterial.
– Det hela handlar om att göra det så lätt, överskådligt och intressant som möjligt för lärare att plocka in en nordisk dimension i undervisningen, oavsett om det gäller undervisning i grannspråken danska, norska och svenska, eller nordiska perspektiv och vinklar i historia och samhällskunskap. Jag hoppas att vi träffat mitt i prick, säger Thomas R. Henriksen.