Denne side findes ikke på Dansk og vises derfor på Svenska
18.11.2022
Välkommen in i vårt nya läruniversum
Välkommen in i vårt nya läruniversum

Norden i Skolan tar ett kliv mot mer nordisk samhörighet i skolan med en rad nytt spännande innehåll och koncept. De närmsta tre åren är späckade med allt från långfilm från Nordens alla hörn till hisnande upptäcktsfärder och en alldeles egen julkalender.

Med stöd av A.P. Möller-fonden kan Norden i Skolan vid Föreningarna Norden stolt avslöja sin nästa utbildningssatsning. Plattformen har inte bara fått ett nytt utseende, det finns nytt material och nya koncept att testa för grundskolans minsta, hela vägen upp till gymnasiet.

– Efter ett långt, fokuserat och vällyckat utvecklingsarbete tillsammans med några av Nordens duktigaste fackpersoner och samarbetspartners så står vi nu med en plattform som är mer spännande, användarvänlig och skarp än någonsin, dessutom med material till nya yrkesgrupper. Lärare och elever kan se fram emot det redan nu, säger Thomas R. Henriksen, skol-, kultur- och utbildningschef på Föreningarna Nordens Förbund.

 

VEM VINNER I VÅR NORDISKA JULKALENDER?

Eftersom ljudgenren bjuder in till ökad uppmärksamhet på det talade språket, så har vi medvetet inkorporerat en grannspråksdimension i dialogen.

Den första december smäller det. Då är det världspremiär för vår alldeles egna julkalender: Den stora nordiska julchallengen! Häng med på ett fartfyllt ljudäventyr där nordiska barn gör upp i en tävling om att få sin högsta julönskan uppfylld. Den rafflande kampen tar oss på en resa genom alla Nordens länder, varje land med sin särskilda julutmaning, tills bara en segrare återstår. I det här spännande äventyret går grannspråksträningen av bara farten.

– En helnordisk julkalender är något vi haft i tankarna länge. Eftersom ljudgenren bjuder in till ökad uppmärksamhet på det talade språket, så har vi medvetet inkorporerat en grannspråksdimension i dialogen. Det blir spännande att se om vi har hittat rätt balans, säger Thomas R. Henriksen.

Berättarrösten är intalad på sex språk (danska, finska, färöiska, isländska, norska och svenska) och leder lyssnaren genom avsnitten på ett bekant språk, medan huvuddialogen är en övning i skandinavisk grannspråksförståelse, på danska, norska och svenska. Till avsnitten finns ett elevhäfte som är framtaget i samarbete med Ida Geertz Jensen, lärare, huvudman för Dansklærerforeningens folkeskolesektion, och medlem av utbildningsutskottet i Foreningen Norden med lång erfarenhet av grannspråksdidaktik och digitala läromedel.

Julkalendern är skriven och producerad av Super Poul som har många års erfarenhet av att skapa engagerande innehåll för barn. Balansgången mellan flera olika språk har varit utmanande men också en källa till inspiration.

– I skrivfasen kom vi in i språkens kärna och upplevde hur det kan användas som inspiration till missförstånd och roliga scener. En av våra favoriter är nog den åländska traditionen ”lillajul”, som i några barn öron kommer att låta som en pytteliten jul, och för andra låta som en härlig julfest i färgen lila. Den förvirringen har vi broderat ut i ett fint och målande avsnitt, säger Dennis Glintborg, producent på Super Poul.

 

UPPTÄCK NORDENS HISTORIA

De kommande åren får ämnena historia och samhällskunskap ett jättelyft när hela 23 nya temapaket lanseras. Redan nu finns de första två temapaketen för årskurs 3–4 tillgängliga på plattformen. I temat Vikingatiden får du hänga med i vikingaskeppens kölvatten, hela vägen från Amerika i väst till Kiev-riket i öst. Du får lära dig mer om vikingarnas vardagsliv, hur och var de bodde och vad de handlade med.
Utforska okända platser och kartans vita fläckar i nästa tema: Nordiska upptäcksresenärer. Fyra upptäcktsresenärer och deras resor hamnar under luppen. Vad fick egentligen tre unga män att resa i väg i en luftballong till Nordpolen, och varför är Berings hav mellan Sibirien och Alaska uppkallat efter en dansk? Temat ger inblick i människors nyfikenhet, mod och tävlingsinstinkt.

En nordisk vinkel betyder inte att det bara är berättelser som presenterar ett harmoniskt och gemensamt förflutet. Det har också varit oroligheter, konflikter och krig mellan flera av de nordiska länderna.

– Traditionellt har nationell historia, därefter europeisk och ibland lite världshistoria stått i fokus för ämnen och teman i historieundervisningen. Men ytterst sällan har innehållet setts ur ett nordiskt perspektiv. Det är utmanande och spännande att förmedla ett ämne ur en nordisk vinkel, och samtidigt försöka göra det intressant och relevant för eleverna. Men en nordisk vinkel betyder inte att det bara är berättelser som presenterar ett harmoniskt och gemensamt förflutet. Det har också varit oroligheter, konflikter och krig mellan flera av de nordiska länderna, säger Jens Aage Poulsen, lektor vid UCL och författare till det nya historiematerialet.

Till vårterminen 2023 släpps det ännu mer material för klasser i grundskolan och gymnasiet. I historia kommer eleverna att kunna fördjupa sig i medeltida konflikter, Kalmarunionens uppgång och fall och något nyare historia med fokus på skolgång. Inom samhällskunskap kommer eleverna att kunna lära sig mer om bland annat demokrati och det nordiska välfärdssystemet – allt med tillhörande lärarhandledning och övningsuppgifter.

 

SE FRAM EMOT EN NY FILMUPPLEVELSE VARJE MÅNAD

Fram med popcornen, nu vankas det långfilm! Med start under vårterminen 2023 kommer Norden i Skolan varje månad att ha en nordisk långfilm tillgänglig för streaming. Filmerna är utvalda i utbildningssyfte och kommer att vara tillgängliga tillsammans med specialutvecklat undervisningsmaterial.

 

FÖRTROLLAS AV VARDAGENS POESI

Tillsammans med våra vänner på BUSTER filmfestival – Nordens största filmfestival för barn och unga – sätter vi Nordens elever i regissörsstolen. De närmaste åren kommer vi att producera tre långfilmer med hjälp av mellanstadieklasser från hela Norden. Varje film har ett tema, som eleverna får i uppdrag att tolka med sina filmkameror. Deras alster får sedan nytt liv hos ett professionellt filmteam som klipper den färdiga filmen. Resultatet blir inget mindre än tre nordiska samskapelsefilmer, där barn från hela Norden får upptäcka gemenskapen över landsgränserna i ett samskapande och banbrytande filmsamarbete.

År 2020 provade filmskaparen Mariella Harpelunde Jensen, programchef på BUSTER, konceptet när hon tillsammans med ett filmteam satte kameror i händerna på flera danska barn under coronanedstängningen i Danmark. Resultatet blev den kritikerrosade dokumentären Dengang Danmark Lukkede Ned (2020).

Först ut i Kryssklipp är temat ”Vardagens poesi”, där eleverna får använda filmmediet till att reflektera över sin närmiljö och vardag. Vill man vara med i första omgången är det hög tid att börja förbereda. Sista dagen att skicka in bidrag är 28 februari 2023.

 

EN SNYGGARE OCH BÄTTRE PLATTFORM

Det är inte bara innehållet som är nytt på Norden i Skolan, själva plattformen har fått ett lyft och blivit mer användarvänlig.

Det blir ett enormt lyft för plattformen och våra användare.

– I flera år har vi samlat in feedback och önskemål från våra användare och nu har vi äntligen fått möjligheten att förverkliga en del av dem. Det blir ett enormt lyft för plattformen och våra användare, säger Thomas R. Henriksen.

Bland uppdateringarna finns förutom ett helt nytt utseende, en del funktioner som ska underlätta för användarna. Nu blir det enklare att hitta fram till relevant material med ett nytt filtreringssystem och en meny som leder en rätt. Dessutom går det att spara material i egenkurerade listor, så att man från sin profil enkelt kan hitta tillbaka till sitt favoritmaterial.

– Det hela handlar om att göra det så lätt, överskådligt och intressant som möjligt för lärare att plocka in en nordisk dimension i undervisningen, oavsett om det gäller undervisning i grannspråken danska, norska och svenska, eller nordiska perspektiv och vinklar i historia och samhällskunskap. Jag hoppas att vi träffat mitt i prick, säger Thomas R. Henriksen.

 

 

Fler nyheter

21.02.2025
Ny rapport om undervisningen i skandinaviska språk:I en ny rapport från Nordiska ministerrådet undersöks hur lärare i Norden undervisar i de skandinaviska språken. Enligt rapporten anser många lärare att undervisningen är viktig, men att den ofta nedprioriteras. En tredjedel av lärarna som deltagit i undersökningen kände på förhand till Norden i skolan och har använt sig av plattformen. Anna Foucard, programchef för Norden i skolan, kommenterar att resultaten kommer att vara viktiga för utvecklingen av plattformen och att arbetet med att nå fler lärare är en prioritet. I rapporten De skandinaviske sprog i skolen i Norden, finansierad av Nordiska ministerrådet, undersöks hur lärare i Norden undervisar i skandinaviska språk. Rapporten är baserad på enkät- och intervjustudier med utgångspunkt i följande frågor: Vilka attityder har högstadielärarna mot att undervisa i de skandinaviska språken? Vilket undervisningsmaterial använder de? Hur och i vilken omfattning undervisas det i de skandinaviska språken på högstadiet? I rapporten framkommer bland annat att de flesta av lärarna menar att undervisningen i skandinaviska språk är viktig men underprioriterad. Samtidigt påpekar flera att det pressade skolschemat medför krav på att resurser i allmänhet måste bli mer lättillgängliga. Anna Foucard, programchef för Norden i skolan, kommenterar rapporten: – Det är glädjande att se att så många av lärarna är positivt inställda till undervisning i skandinaviska språk och att majoriteten håller med oss i Föreningarna Norden om att det är viktigt att elever i grundskolan får mer undervisning om Norden.  På frågan om vilket undervisningsmaterial som används hänvisar några av de intervjuade lärarna till texter och teman på Norden i skolan. – Der findes rigtig meget materiale på websitet Norden i skolen. I udskolingen har jeg med succes vist og arbejdet med flere af kortfilmene, for eksempel den der korte film, der handler om tre unge, en svensker, en dansker og en nordmand, der mødes for at diskutere det sproglige fællesskab i Norden, berättar en av de danska lärarna i undersökningen. Andra lärare lyfter Dictogloss och Trafikljusmetoden som exempel på material från Norden i skolan som de använt i sin undervisning med gott resultat. Några av dem har också använt plattformen för att hitta en vänklass. – Vi som arbetar med utvecklingen av undervisningsmaterial kommer att ha stor nytta av lärarnas svar. Att utveckla plattformen så att den blir ännu mer användbar för lärare i hela regionen är ett prioriterat fokusområde för oss framöver, säger Anna Foucard. Ungefär en tredjedel av lärarna i undersökningen kände till Norden i skolan sedan tidigare. En svensk lärare berättar: – [Jag] blev förvånad över att hitta så mycket bra och användbart material på webbplatsen. Det kommer jag definitivt att använda i min undervisning. – Vi kan se att fler lärare hittar till undervisningsplattformen varje dag, men där har vi fortsatt en viktig uppgift i att bli ännu bättre på att nå ut till målgruppen, säger Anna Foucard. Läs hela rapporten De skandinaviske sprog i skolen i Norden   Foto: Mads Schmidt Rasmussen / norden.org
04.12.2024
Tanker og refleksioner om Norden i skolen fra en lærer og tidligere fagkonsulent i Grønland:Undervisning i Grønland byder på unikke udfordringer, især når det gælder valget af passende materialer til et tosproget klasserum. Tukummeq Berthelsen, der selv har undervist i Grønland og har erfaring som fagkonsulent i kulturfag, kender denne proces indgående. I denne artikel deler hun sine erfaringer med platformen Norden i skolen og giver anbefalinger til sine kollegaer i Grønland. Der findes et utal af undervisningsmaterialer om diverse emner på nettet, og som lærer kan det være svært at finde hoved og hale i, hvilke materialer og forløb der passer til lige netop din klasse. Sådan har det i hvert fald været for mig, da jeg underviste gymnasieelever i Grønland. Jeg har en kandidat i tværkulturelle studier fra Københavns Universitet, og har været fagkonsulent i kulturfag, hvor jeg rådgav og vejledte undervisere i Grønland om undervisningsfaglige spørgsmål. Mit undervisningssprog var dansk, mens størstedelen af mine elever havde kalaallisut som modersmål. Jeg har derfor haft mange andetsprogsdidaktiske overvejelser i min søgen efter materialer. Efter et seminar i Odense om undervisningsmaterialer om Grønland, Færøerne og Nordatlanten stiftede jeg bekendtskab med undervisningsplatformen Norden i skolen. Gennem redaktør Elina Finne fik jeg sat en virksomhedspraktik op hos Norden i skolen, hvor jeg de sidste par uger har givet min feedback og tanker om undervisningsplatformen i en grønlandsk kontekst. Selvom det kan diskuteres, hvorvidt Grønland er en ligeværdig del af det nordiske samarbejde, så vil jeg mene, at undervisningsplatformen Norden i skolen giver et bredt perspektiv på de forskellige sprog og kulturer, vi har i Norden. Platformen bestræber sig på, at materialet på siden er på mindst otte forskellige nordiske sprog – heriblandt kalaallisut – og kulturelt oversat så materialet ikke bare er direkte oversat, men konteksten ændres alt efter, hvilket sprog du vælger på siden! Jeg har tidligere haft svært ved at finde materialer på kalaallisut på gymnasieniveau, men på denne platform er der f.eks. temaforløb om kulturel mangfoldighed; fremtidens Norden og EU; ligestilling mellem kønnene og Norden i verden. Forløb hvor eleverne i den grønlandske gymnasieskole vil kunne tilvælge at læse materialet på kalaallisut, hvilket jeg finder vigtigt. Noget materiale på platformen er lavet med udgangspunkt i et skandinavisk tidsperspektiv, hvilket man skal have øje for, når man fx vælger et temaforløb som Ung i Norden. Her passer det historiske tilbageblik ikke helt tidsmæssigt med, hvad der foregår i Grønland. Så hav også det for øje, når du kigger et forløb igennem. Jeg vil nu alligevel opfordre mine kollegaer i Grønland til at tjekke undervisningsplatformen ud, da der er meget inspiration at hente! Tukummeq Berthelsen   Tukummeq vil anbefale, at du tager et kig på disse materialer: Fred Ansvarligt forbrug og produktion Norden i verden Livet på land
23.10.2024
Årets filmprisvinnare är...:För tredje året i rad hyllar vi nordisk barn- och ungdomsfilm tillsammans med BUSTER Filmfestival genom att dela ut pris för bästa nya kortfilm och långfilm. Inför en förväntansfull publik på Nationalmuseum i Köpenhamn presenterades vinnarna, som valts ut av årets jury: Aka Hansen (regissör, Grönland), Maria Tórgarð (regissör, Färöarna) och Rikke Tambo Andersen (producent, Danmark). Lotte Krag, programredaktör på BUSTER Filmfestival och Anna Foucard, programchef på Norden i skolan hade äran att räcka över priserna till vinnarna. BÄSTA NYA NORDISKA KORTFLM FÖR BARN OCH UNGA Felt Cute / Anna Karín Lárusdóttir / Island / 2023 Juryns motivering: Årets kortfilm valdes på grund av den hjärtevärmande berättelsen, de vackra landskapen och de autentiska prestationerna. På ett storslaget sätt bevittnar vi huvudkaraktärens inre rädsla för att inte bli accepterad som den är. Temana könsidentitet och könsuttryck är vackert sammanvävda med berättelsen om en syskonrelation och de utmaningar som uppstår under uppväxten. Det som juryn verkligen älskade var den glädjefyllda berättelsen och valet av acceptans, oavsett hur man väljer att uttrycka sig själv. Felt Cute är utvald till Månadens film och finns att se på Norden i skolan från och med 1 december 2024. Felt Cutes regissör Anna Karín Lárusdóttir var på plats och kunde ta emot priset personligen. BÄSTA NORDISKA LÅNGFILM FÖR BARN OCH UNGA Once Upon a Time in a Forest / Virpi Suutari / Finland Juryns motivering: Det var svårt att välja en vinnare bland alla fantastiska långfilmer i år. Juryn har valt en film som påminde om känslan av att kämpa för något viktigt. Årets vinnare hade fängslande filmfotografi som gav nya perspektiv på vår roll i att bevara vår planet. Tillsammans med hjärtliga berättelser och beundransvärda karaktärer, kände vi att filmens styrka låg i att visa oss sambandet mellan människor och natur, och vår roll i att hjälpa till att bevara den. Regissören Virpi Suutari skickade en hälsning från Finland.   De nominerade i kategorin bästa nya nordiska kortfilm för barn och unga Felt Cute / Anna Karín Lárusdóttir / Island / 2023 Splittet / Jahfar Muataz / Sverige & Danmark / 2022 Wait / Martin Jenefeldt / Sverige / 2023 Vandpyt / Backhaus Brown & Mads Theodor Bonde / Danmark / 2024 Brouillarta / Ingvild Søderlind / Norge / 2023   De nominerade i kategorin bästa nya nordiska långfilm för barn och unga Victoria skal dø / Gunnbjörg Gunnarsdóttir / Norge / 2024 Forever / Anders Hazelius / Sverige / 2023 Børnene fra Sølvgade / Mehdi Avaz / Denmark / 2024 Once Upon a Time in a Forest / Virpi Suutari / Finland / 2024 Paradiset brænder / Mika Gustafson / Sverige / 2023
17.10.2024
Inspirerande skolutbyte på Färöarna:Många väljer att arrangera utbyten med skolor i andra nordiska länder för att stärka både undervisningen och känslan av nordisk gemenskap. I Nordplus-projektet MERI deltar skolor från Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige. Under projektet genomförs lärar- och elevutbyten, där turen under förra veckan gick till Färöarna. Resan gav en grupp elever och lärare från de fem länderna möjlighet att lära sig mer om färöisk historia och vardagen på Suðuroy. Frågor om energi och hållbarhet togs upp, bland annat genom ett studiebesök hos en tångproducent. Gruppen fick också uppleva Färöarnas äldsta flagga som hänger i Fámjin. Utbytet avslutades med en gemensam middag där eleverna från varje land arrangerade olika aktiviteter. Detta skapade ett tillfälle för gruppen att upptäcka varandras kulturer och traditioner. Anna Foucard från Norden i skolan deltog i utbytet på skolan Miðnám í Suðuroy och ledde en workshop för lärare om hur man kan arbeta med ett nordiskt perspektiv i undervisningen. Eleverna fick också delta i workshops om nordiska språk och bekanta sig med undervisningsmaterial från Norden i skolan. Bland annat arbetade de med materialet ”Min plats i Norden”, där de genom essäer delade sina tankar om att vara ung i Norden idag och vad som är viktigt för dem sett till framtidens Norden. - Det var väldigt givande att vara på plats i klassrummet när eleverna arbetade med materialet som utvecklats i samarbete med Föreningen Norden, och höra elevernas tankar på temat "Min plats i Norden". Den här typen av utbyten är så värdefulla. Då tänker jag inte bara på själva undervisningstillfällena utan alla samtal som uppstår mellan elever som är nyfikna på hur det är att vara ung i ett annat nordiskt land, säger Anna Foucard. Elevernas essäer går att ta del av här, och och alla gymnasieklasser i Norden är välkomna att skicka in egna bidrag. Passa på att samtidigt arbeta med temat ”Ung i Norden”! Är din klass intresserad av att genomföra skolbesök i ett annat nordiskt land? Via Norden i skolan kan ni söka vänklass och läsa mer om stödmöjligheter.
01.07.2024
Avslutat projekt: 'Norden i skolan på Färöarna och Island' :Under det senaste året har Norden i skolan fått finansiering genom Nordplus Nordic Languages för att stärka användningen och relevansen av plattformen på Island och Färöarna. Genom att involvera lärare och utbildningsexperter i dessa länder har Norden i skolan kunnat skapa sig en uppdaterad bild av behoven hos målgruppen. Målet framöver är att anpassa plattformen utifrån vad som framkommit i projektet samt utveckla undervisningsmaterial som bättre tillgodoser dessa behov. Fältstudier Projektet omfattade fältstudier både på Island och Färöarna, där Norden i skolan besökte skolor, observerade undervisning och intervjuade lärare. Inför resorna genomfördes också enkätstudier. På Island genomfördes besök i högstadie- och gymnasieskolor för att bättre förstå hur undervisning i nordiska språk sker idag. En liknande studie gjordes på Färöarna, där fokus låg på mellanstadiet, eftersom undervisningen i danska och andra nordiska språk där påbörjas tidigare. Spridning och förankring Projektet har också fokuserat på att sprida information om de resurser som Norden i skolan erbjuder. Genom ett utökat nätverk i respektive land har fler lärare informerats om plattformens möjligheter. Utifrån de resultat som framkommit har Norden i skolan nu en bättre bild av vad plattformen kan bidra med i undervisningen på Island och Färöarna, och kan informera lärare i länderna om möjligheterna på ett mer relevant sätt. Under resan till Island i november arrangerades en språkkonferens i samarbete med Norræna félagið. I samarbete med Norrøna Felagið arrangerades också ett lärarseminarium i Tórshavn i slutet av 2023, vilket resulterade i ett stärkt samarbete med lokala utbildningsorganisationer. Resultat och framtida inverkan Projektet har resulterat i en djupare förståelse för undervisningsbehoven på Island och Färöarna. Den kunskap som samlats in kommer att påverka utvecklingen av framtida undervisningsmaterial och förbättra plattformens användbarhet. Detta ska i förlängningen bidra till ökad nordisk samhörighet och förbättra undervisningen i nordiska språk, nordisk kultur och samhällsförhållanden i flera ämnen. En viktig del av projektet är utvecklingen av nytt undervisningsmaterial. Två pedagogiska konsulenter från respektive land har involverats för att analysera plattformen och undervisningsmaterialet för att identifiera utvecklingspotential. Konsulenternas bidrag ska säkerställa att nytt material anpassas till behoven i Island respektive Färöarna. Det framkom att det finns ett behov av material på rätt språklig nivå sett till elevernas kunskaper, som samtidigt är elevnära och inte har ett för barnsligt tilltal. Det ska även utarbetas nytt material som fokuserar på hörförståelse och kommunikativ kompetens. Det pågår nu ett arbete med att förtydliga hur materialet på plattformen presenteras, bland annat genom justering av taggning av undervisningsmaterial samt guider som hjälper lärare att komma igång med att använda plattformen. Under det kommande läsåret kommer nytt material som är anpassat för målgruppen, men även kan gynna undervisningen i övriga länder, att tillgängliggöras på plattformen. Norden i skolan vill rikta ett stort tack till de konsulenter, lärare och elever som bidragit i projektet.