Norden i Skolans basfinansiering kommer från Nordiska ministerrådet, som är en del av det officiella nordiska samarbetet. De nordiska ländernas liknande kultur och språkliga bakgrund, gemensamma historia och geografiska närhet har skapat en anda av nordisk samhörighet, som de nordiska länderna valt att bejaka genom officiellt samarbete. Det officiella nordiska samarbetet sker i Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet och omfattar Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland.
Nordiska ministerrådet – regeringssamarbetet
Nordiska ministerrådet är ett politiskt organ för samarbete mellan regeringarna i de nordiska länderna (inklusive styrelserna för Färöarna, Grönland och Åland). Nordiska ministerrådet arbetar för gemensamma lösningar inom områden där de nordiska länderna kan uppnå större resultat genom att samarbeta än genom att lösa uppgifterna var för sig. Enligt nuvarande mål ska Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. De huvudsakliga arbetsområdena är ekonomi, näringsliv, utbildning, forskning, kultur, medier, lag och rätt, miljö och natur, välfärd och jämställdhet, samt utrikespolitiskt samarbete. Nordiska ministerrådet bildades 1971 och är, trots namnet, inte ett, utan flera ministerråd. Sammansättningen i de olika ministerråden varierar alltså beroende på vilket politikområde det handlar om, där var politikområde har ett motsvarande ministerråd bestående av fackministrar från de nordiska länderna.
Nordiska rådet – det parlamentariska samarbetet
Nordiska rådet är äldre än Nordiska ministerrådet och bildades 1952 i syfte att främja samarbete mellan de nordiska länderna, och är samarbetsorganet för de nordiska ländernas parlament. Nordiska rådets parlamentariker drivs framför allt av viljan att Norden ska vara en bra region att bo, leva och arbeta i. Detta är också det primära målet för de förslag som uppstår i Nordiska rådet. Ett förslag som realiserats och gett stor inverkan på samhället är den nordiska passunionen som låter nordiska medborgare resa utan pass i de nordiska länderna, som klubbades igenom 1954.
Rådet har 87 valda ledamöter. Danmark, Finland, Norge och Sverige har 20 ledamöter var, varav Danmarks representanter utgörs av två från Färöarna och två Grönland, medan Finland har två representanter från Åland. Island har sju ledamöter. Rådsmedlemmarna sitter i ländernas parlament och utses av parlamenten efter förslag av partigrupperingar. Direkta val till Nordiska rådet förekommer inte.