Spil og leg

Opgaver

Gå til opgaver

Om elektricitet

Klassetrin 7.-10. klasse Fag Naturfag Læringsfokus Teknologi og produktion Tema Energikilder Emne Kemi Elektricitet Type Tekst
Om elektricitet.jpg

Når vi taler om elektricitet, så tænker de fleste på  den strøm, der kan hentes ud af stikkontakten. De færreste tænker over hvor elektriciteten kommer fra – og hvad det egentlig er. Spørgsmålet er i virkeligheden også mere komplekst end som så.

Den enkle definition

Elektricitet kaldes også el eller strøm. Der er tale om energi, som består af en strøm af elektroner. Byggestenene i universet kaldes atomer, det er det som både du og jeg er bygget op af. Lidt som en slags legoklodser . Et atom består af en positivt ladet kerne (protoner), der er omringet af negativt ladede elektroner. Når disse elektroner bevæger sig fra et punkt til et andet skaber de en elektrisk strøm, der blandt andet kan bruges til at give energi til alt fra computere og køleskabe til opvarmning og lys. Elektrisk strøm måles i enheden ampere (A).

Transport af elektricitet

For at transportere strøm bruges normalt en ledning. En ledning er et metal – normalt kobber, men mange andre former for metal kan også bruges – hvor atomerne ligger så tæt, at de yderste elektroner ikke er bundet til et bestemt atom. De kaldes frie elektroner og de kan vandre frit rundt i metallet. Normalt er det ikke noget vi bemærker, men hvis metalledningen tilsluttes et elektrisk felt – det vil sige et overskud af elektroner i den ene ende og underskud i den anden, så vil elektroner få en bestemt retning – og det kalder vi for strøm. Det elektriske felt kalder vi for spændingsforskellen, og det måles i volt (V).

Hastighed og modstand

Når elektronerne bevæger sig, så går det faktisk ikke hurtigt. Når elektroner bevæger sig frit, så sker det med en hastighed på 106 m/s – eller næsten 400 km i timen. Når de derimod bevæger sig i en ledning, for at tænde lys, eller få støvsugeren til at virke, så sker det kun med en fart af 36 cm i timen. Når vi alligevel oplever, at lyset bliver tændt med det samme vi tænder på stikkontakten, så er det fordi ledningen så at sige allerede er fyldt op fra start. Når en elektron bevæger sig i den ene ende, så giver det en kædereaktion, så alle elektronerne bevæger sig – lidt ligesom når man trykker nederst på tandpastatuben for at få tandpasta ud af hullet i den anden ende.
Strømmen i en ledning bevæger sig dog ikke helt frit. Mange vil kunne nikke genkendende til, at en ledning kan blive varm – eller en elektrisk pære nærmest brændende. Det er fordi der er modstand i ledningen. Modstanden i ledningen måles med enheden Ohm.
I praksis opstår elektrisk strøm i en ledning, når der skabes en elektrisk spænding mellem enderne i ledningen. Spændingen måles som sagt i volt, men benævnes ofte i fysikken med bogstavet U. Det er fordi en af de mest kendte fysiske love er tysk og på tysk hedder (Spændings)forskel  ”Unterschied” . Strømmens styrke måles i Ampere, men benævnes også efter tysk med et I for ”Induktion”. Den fysiske lov, som viser hvordan Strømmen styrke, Spændingsforskellen og modstanden i ledningen er indbyrdes afhængige af hinanden kaldes for Ohms lov. Den hedder helt enkelt at U = R*I, hvor R er ledningens modstand – eller på tysk: Resistanz.
Alle elektriske apparater du køber skal angive et tal for, hvor meget strøm de bruger. Det er normalt angivet i watt. For at udregne hvor mange watt strømmen har, bruges en anden fysisk formel med samme tyske bogstaver. Watt betegnes i fysikken med bogstavet P for Power og beregnes efter formlen P=U*I.

Pris

Når vi betaler for den elektricitet vi bruger, så betaler vi for antallet af watt som vi bruger pr. time. Vores forbrug i hjemmet og i skolen går op og ned, så vi nogle gange bruger næsten ingenting og andre gange en hel masse. Når vi betaler for vores elforbrug, så lægges alle disse tal sammen til en gennemsnitssum, som kaldes kilowatt-timer – eller kWh. Det betyder, at hver gang vi har brugt 1.000 Watt i en time, så har vi brugt 1 kWh. Med andre ord kan vi bruge 2.000 Watt i en halv time eller 500 Watt i to timer, så har vi også brugt 1 kWh. Prisen på elektricitet er meget forskellig mellem de nordiske lande og varierer i øvrigt med både årstiden og efterspørgslen. Hvor man på Island betaler ca. 0,8 DKK for en kWh så betaler man i Danmark ca. 2,50 DKK.

Login for at se mere

Opgaver

• Multiple choice

• Temaopgave

• 1Temaopgave

I sin helt enkle form defineres elektricitet som en strøm af elektroner i et spændingsfelt. Men der findes også andre former for elektricitet.  Vælg en af følgende elektricitetsformer og beskriv fænomenet:

STATISK ELEKTRICITET, BIOELEKTRICITET, PIEZOELEKTRICITET, TRIBOELEKTRICITET, TERMOELEKTRICITET, ATMOSFÆRISK ELEKTRICITET

• 2Temaopgave

Lav en model af atomstrukturen i et ledende metal og beskriv, hvordan elektronerne vandrer og laver en elektrisk strøm

• 3Temaopgave

Vælg seks forskellige energiforbrugende apparater på skolen og beregn energiforbruget for et år. Undersøg, hvor meget de er tændt, og beregn besparelsen, hvis energiforbruget blev reduceret med 15 %. Beskriv til sidst, om det er muligt at reducere energiforbruget for det enkelte apparat, og forklar, hvordan eller hvorfor det ikke er muligt.

• Venskabsklasse

• 1Venskabsklasse

Tag et billede af skolens værste energisynder inden for elektricitet og upload billedet til jeres venskabsklasse. Beregn energiforbruget og beskriv, hvordan det ville være muligt at spare på energien netop her.

• 2Venskabsklasse

Lav en beregning af klassens samlede elforbrug derhjemme og sammenlign det med jeres venskabsklasse. Beskriv de tre apparater, der bruger mest energi derhjemme. Kommentér venskabsklassens energiforbrug; er det det samme som jeres klasse – hvad er forskellene? Hvorfor bruger venskabsklassen mere eller mindre elektricitet?

• 3Venskabsklasse

Lav en præsentation, film eller andet for venskabsklassen, der skal sælge budskabet om at spare på energien.