
Hur kan vi stärka det nordiska perspektivet i undervisningen och engagera eleverna i att utforska våra grannländer? Välkommen till ett inspirerande lärarseminarium där du bland annat får ta del av ett forskarperspektiv på Norden som politiskt argument, lära dig hur du kan använda Nordisk skolchatt för digitala språkmöten och inspireras av hur språkambassadörer motiverar elever att lära sig svenska. Vi presenterar också kostnadsfritt undervisningsmaterial från Norden i skolan och delar goda exempel från klassrummet.
Seminariet är gratis och riktar sig främst till dig som undervisar i högstadiet och gymnasiet. Varmt välkommen till en eftermiddag full av nordisk inspiration och praktiska tips!
Vad?
Lärarseminarium arrangerat av Norden i skolan i samarbete med Pohjola-Norden.
När?
Torsdagen den 24 april 2025, kl. 13.00-16.00.
Var?
HUONE Kluuvi (Wave-rummet), Glogatan 7, Våning 4, 00100 Helsingfors.
Vem riktar det sig till?
Lärare i svenska (modersmål och andraspråk), historia, samhällslära och andra lärare/lärarstuderande som är intresserade av ämnena. Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla men riktar sig främst till dig som undervisar i högstadiet och gymnasiet.
Evenemangets språk
Presentationsspråken är finska och svenska. Deltagarna får använda det språk som känns mest naturligt för dem.
Program
13-13.10 Välkomsthälsning och introduktion till dagens program
13.10-13.40 Pohjola-Nordens skolverksamhet och Nordjobb (Taru Lepistö & Mathilda Hagback)
Vill du gå en fortbildningskurs i Norge eller åka på en studieresa till Island? Du får höra om Pohjola-Nordens bidrag och material för skolor och lärare. Vi kommer också att berätta om Nordjobbs säsongsarbetsmöjligheter för unga.
13.40-14.10 Norden som politiskt argument (Johan Strang)
Professor Johan Strang, forskare vid Helsingfors universitet, ger en inblick i hur Nordenbegreppet över tid har skiftat i betydelse och hur det fortfarande används på olika sätt i de nordiska länderna idag. Ta del av en reflektion kring hur föreställningen om Norden formas och omformas i en föränderlig värld.
14.10-14.30 Känner du dig nordisk? Inkludera ett nordiskt perspektiv i historia och samhällslära (Henrietta Lindgren)
Henrietta Lindgren, gymnasielärare i historia och samhällslära på Lärkan i Helsingfors, delar med sig av konkreta verktyg för att arbeta med ett nordiskt perspektiv i undervisningen. Dessutom berättar Henrietta om hennes studerandes perspektiv på nordisk identitet.
14.30-14.45 Kaffepaus
14.45-15.15 Norden i skolan – inspiration till undervisning med ett nordiskt perspektiv (Elina Finne)
Hur kan du använda plattformen nordeniskolan.org för att stärka dina elevers nordiska språkförståelse och kunskap om våra grannländer? Här finns gratis undervisningsmaterial som gör det enkelt att arbeta med ett nordiskt perspektiv, inte bara i språkundervisningen utan också i historia och samhällslära. Vi berättar också om möjligheten att söka en nordisk vänklass.
15.15-15.30 Nordisk skolchatt - en lärares erfarenheter av att delta i ett språkmöte över gränserna (Carita Rouvinen)
Nordisk skolchatt är en möjlighet att möta elever i Norden och öva språkförståelse mellan grannspråken danska, norska och svenska. Carita Rouvinen undervisar i svenska på Winellska skolan, där eleverna är återkommande deltagare. Vilka är hennes erfarenheter av digitala språkmöten i undervisningen?
15.30-16 Språkambassadörerna rf (Lina Grönvik & Jaan Siitonen)
Personliga språkberättelser motiverar och inspirerar – ta del av hur språkambassadörbesök kan vara ett sätt att skapa motivation för språkinlärning hos elever. En språkambassadör kommer och berättar sin personliga språkhistoria och vilka dörrar svenskan kan öppna till övriga Norden.
16-16.30 Möjlighet att mingla och ställa frågor
Det är gratis att delta och under eftermiddagen bjuds det på fika (kaffebröd, frukt och smoothie) samt kaffe och te. Anmäl dig till seminariet senast den 20 april kl. 12.
Anmäl dig här