Tekstur

Gloymt loyniorð?

12-10-2015

Ressourcer og råvarer - skovbrug

Tyggegummi, kuglepenne og tøj fra Finlands skove
Nyt og gratis undervisningsmateriale til alle skoler i Norden om Ressourcer og Råvarer

En undersøgelse fra 2013 viser, at 1/3 af alle børn og unge har en mangelfuld viden om de råvarer. Det betyder, at mange skolebørn i dag ved langt mindre om oprindelsen af den mad, de spiser og det materiale deres møbler er lavet af - end for bare en generation siden.
Norden i Skolen sætter derfor med et nyt tema fokus på ressourcer og råvarer og søsætter samtidig Kampen mod Madspild. Når vi ved mere om de ressourcer, vi bruger, bliver vi nemlig også bedre til at tage vare på dem. De nye temaer fortæller om fremtidens muligheder for bæredygtig fiskeri, skovbrug, husdyrhold og kornafgrøder og lægger sig op af målene i de nordiske skolers læreplaner i biologi, samfundsfag og natur og teknik.

En del af det nye undervisningstema, ’Ressourcer og Råvarer’, som lanceres den 11. november 2015 på www.nordeniskolen.org, vil sætte bæredygtigt skovbrug i Finland på tapetet. Materialet vil blandt andet lære eleverne om diversiteten i skoven, samt hvorfor det er vigtigt at passe på skoven og bruge alle dens ressourcer optimalt. I starten af juli besøgte Norden i Skolen derfor flere finske organisationer og virksomheder, der arbejder med netop skovbrug og bæredygtig udnyttelse af træet for at lave research og blive klogere på emnet.

En af de organisationer er Metsäyhdistys, Den finske Skovforening, som tilbyder spændende information om brugen af skoven, dens muligheder og skovsektoren i Finland til folk uden for sektoren. Metsäyhdistys arrangerer blandt andet ture i skoven for finske skoleklasser, hvor børnene lærer om alle skovens fortræffeligheder, ser på store skovmaskiner og rister pølser over bålet. Foreningen deltager og følger debatter om skovbrug, udvikler materiale om skoven og arbejder generelt for at alle, der bor i Finland, har en grundlæggende forståelse for skovens betydning.

De finske skove dækker 75 % af landets areal, og 1 ud af 5 af Finlands befolkning – altså ca. 1 mio. finner – er skovejere og flere er ansat i skovindustrien og i jobs, der relaterer sig til skovfaget på den ene eller anden måde, og lever derfor direkte eller indirekte af skoven. Det siger derfor sig selv, at bæredygtigt skovbrug og udnyttelse af træet og dets restprodukter er meget vigtigt for det finske folk. I nordisk perspektiv har skoven også en vigtig rolle i dag – blandt andet når man taler nordiske design – og skoven har haft en stor betydning historisk set, hvor tømmer er blevet brugt til at bygge huse, vikingeskibe og redskaber.

Hos Norden i Skolen besluttede vi derfor at se lidt nærmere på, hvad træet udnyttes til. De fleste tænker på varer af træ som papir, møbler, trævarer og flis til haven, men Metsäyhdistys åbnede vores øjne for en helt ny verden, da de fortalte om bl.a. tekstiler, kuglepenne, cellofan og tyggegummi, som enten udelukkende er lavet af træ eller som indeholder vigtige elementer fra træet. Metsäyhdistys viste desuden et spændende træ-baseret materiale fra Woodcast® frem, som kan bruges på samme måde som gips. Materialet er lavet af ren træ og bionedbrydeligt plast og kan støbes let uden brug af vand, man varmer bare materialet op og så er det muligt at forme efter kroppen. Hvis der er behov, kan man rejustere og rette til uden at noget går til spilde. Samme tankegang gør sig gældende, når man kan beholde materialet på, mens der tages røntgenbilleder – intet spild, som man ellers ville have med gips, der skal tages af og erstattes med nyt i samme situation.

Udnyttelsen af restprodukter og ønsket om at undgå spild er en ny måde at tænke træ på - og der er ingen tvivl om, det er en spændende udvikling for fremtidens trævarer. Norden i Skolens helt nyt undervisningsmateriale bliver tilgængeligt på www.nordeniskolen.org til efteråret.
Læs mere om årets nye tema og tilmeld din skole til Kampen mod Madspild på her.

DELTAG I KAMPEN MOD MADSPILD:

1. TILMELD DIN KLASSE
2. REGISTRER KLASSENS MADSPILD I MINIMUM 1 UGE