Norden i skolanin perusrahoitus tulee Pohjoismaiden ministerineuvostolta, joka on osa virallista pohjoismaista yhteistyötä, joka on keino tunnustaa Pohjoismaiden kulttuurillisten ja kielellisten samankaltaisuuksien, yhteisen historian ja maantieteellisen läheisyyden mukanaan tuomaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Virallista pohjoismaista yhteistyötä tehdään Pohjoismaiden neuvostossa ja Pohjoismaiden ministerineuvostossa ja sen piiriin kuuluvat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti.
Pohjoismaiden ministerineuvosto – hallitusten välinen yhteistyöelin
Pohjoismaiden ministerineuvosto on Pohjoismaiden hallitusten (sekä Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin itsehallintojen) välinen yhteistyöelin. Pohjoismaiden ministerineuvoston tehtävä on löytää yhteisiä ratkaisuja sellaisissa tilanteissa, joissa Pohjoismaat voivat saavuttaa parempia tuloksia yhteistyöllä kuin itsenäisellä toiminnalla. Tämänhetkinen tavoite on tehdä Pohjolasta maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Työtä tehdään ensisijaisesti talouden, liike-elämän, koulutuksen, tutkimuksen, kulttuurin, median, lain ja oikeuden, ympäristön ja luonnon, hyvinvoinnin ja tasa-arvon sekä ulkopoliittisen yhteistyön parissa. Pohjoismaiden ministerineuvosto perustettiin vuonna 1971 ja toisin kuin nimi antaa ymmärtää, se koostuu useammasta kuin yhdestä ministerineuvostosta. Eri neuvostojen kokoonpanot vaihtelevat sen mukaan, millä politiikan alueella neuvosto toimii, sillä jokaisella politiikan osa-alueella on oma, pohjoismaisista ministereistä koostuva ministerineuvostonsa.
Pohjoismaiden neuvosto – parlamentaarinen yhteistyöfoorumi
Pohjoismaiden neuvosto on ministerineuvostoa vanhempi elin, joka perustettiin vuonna 1952 edistämään Pohjoismaiden välistä yhteistyötä. Pohjoismaiden neuvosto on parlamenttien välinen yhteistyöfoorumi, jossa parlamentaarikot työskentelevät sen puolesta, että Pohjoismaissa olisi hyvä asua, elää ja työskennellä. Tähän perustuvat myös neuvoston aloitteet. Pohjoismainen passiunioni on eräs Pohjoismaiden neuvoston toteutuneista aloitteista, jolla on ollut mittava vaikutus yhteiskuntaan. Aloite nuijittiin läpi vuonna 1954, mistä lähtien Pohjoismaiden kansalaiset ovat saaneet matkustaa maiden välillä ilman passia.
Neuvosto koostuu 87 jäsenestä. Suomella, Ruotsilla, Tanskalla ja Norjalla on kullakin 20 paikkaa. Suomen paikoista kaksi kuuluu Ahvenanmaan edustajille ja Tanskan paikoista kaksi Färsaarten ja kaksi Grönlannin edustajille. Islannilla on 7 edustajaa. Neuvoston jäsenet kuuluvat kotimaansa parlamenttiin (eduskuntaan), josta heidät valitaan eduskuntaryhmien ehdotusten perusteella. Pohjoismaiden neuvostoon ei valita edustajia erillisillä vaaleilla.